Уроки математики / Конспект урока / Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. 4 сынып

Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. 4 сынып

9.01.17ж.Сабақтың тақырыбы: Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. Санды қосындыға көбейту Сабақтың мақсаты: Білімділік Оқушыларды санды екі таңбалы санға көбейту мен бөлудіңерекшеліктерімен таныстыру. Дамытушылық: Есепті шығару және түрлендіру, ауызша және жазбаша есептеу дағдыларын дамыту.Тәрбиелік: Балаларды білімділікке,адамгершілікке, жолдастық қарым-қатынасқа тәрбиелеу.Сабақтың типі: Оқушылардың жаңа білімді меңгеру сабағы. Сабақтың түрі: Аралас сабақ. Әдіс-тәсілдері: Түсіндіру, сұрақ-жауап, көрнекілік көрсету арқылы түсіндіру,жарыс. Көрнекілік: акт, слайд, топшамалар Сабақтың барысы:I . Ұйымдастыру кезеңі: II.Үй тапсырмасын тексеру.1. Пепендикуляр және параллель түзулер. Шеңбер және дөңгелек. Кім шапшаң? 12 ∙ 2 = 24 13 ∙ 2 = 26 14 ∙ 2 = 28 15 ∙ 2 = 30 16 ∙ 2 = 32 17 ∙ 2 = 34 12 ∙ 3 = 36 13 ∙ 3 = 39 14 ∙ 3 = 32 15 ∙ 3 = 45 16 ∙ 3 = 48 17 ∙ 3 = 51 12 ∙ 4 = 48 13 ∙ 4 = 52 14 ∙ 4 = 56 15 ∙ 4 = 60 16 ∙ 4 = 64 17 ∙ 4 = 68 III. Жаңа сабақ : Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. Санды қосындыға көбейту №1.(4+2)*3 3*(4+2) (4+2)*3 =3*(4+2) (4+2)*3=6*3=18 Көбейтудің терімділік қасиеті (4+2)*3=4*3+2*3=12+6=18 Көбейтудің қосуға қатысты үлестірімділік қасиеті №2. 5*(7+10) =85 6*(20+300) =1920 7*(400+8000)=58800 №3. Тиімді тәсілмен есептеп шығар. 15*(28+72)=15*(72+28)=100*15=1500 – Ауыстырымдылық қасиетті қолданамыз. 25*(4+400)=25*4+25*400=10100 39*(547+453)=39*1000=39000

5*3=3*5=15 Көбейтудің ауыстырымдылық 6*4=4*6=24 қасиеті (3*2)*4=6*4=24 Көбейтудің терімділік 3*(2*4)=3×8=24 қасиеті (2+4)*2=2*2+4*2=12 Көбейтудің қосуға қатысты (3+5)*2=3*2+5*2=16 үлестірімділік қасиеті

4.Жазуды жалғастыр:а) 35*14 =35*(10+4) =35*10+35*4 =350+140 =490 35*40=35*(4*10) =35*4+35*10 =490 = Есеп5.а) Барлығы – 11898 көл. Көкшетау – 1896 көл Солт.Қазақстан – ? көл‚ Көкшетаудан 356 көл артық Қостанай – ? көл‚ қалғаны Шешуі:11898–1896–(1896+356)=7750(көл) – қалғаны Ж: Солт.Қазақстанда 2252 көл‚ Қостанайда 7750 көл бар. ә). Атырауда – 2150 көл Семей – ? көл‚ одан 1186 көл кем Ақтөбеде – ? көл‚ Семей өңірінен 784 көл артық Шешуі: 2150–1186=964 (к.) – Семей өңірі 964+784=1748 (к.) – Ақтөбе 2150+964+1748=4862 (к.) – үш өңірде Ж:Барлығы 4862 көл Есеп 6. 24кг-3 кг қаймақ Шешуі: 40:(24:3)=5 40кг-? кг Жауабы: 5 кг қаймақ алынады ә)24кг-6 кг сүзбе Шешуі: 40:(24:6)=10 40кг-? кг Жауабы: 10 кг сүзбе алынады №7. а)Шаршы пішіндес қағаз ауданы – 16 дм² а=4 дм, себебі S= 4×4=16 дм² ә)Куб тәрізді жәшік көлемі 64 дм³ а=4 дм, себебі V=4×4×4=64 дм³ №9. Амалдарды орында: 7082*8+1329 =56656+1329 =57 985 (2000-1705)*9=295*9=2655 8000-(4536+160*3)= 8000-5016 =2984 9010-(5000-800*4)=9010-1800 =7210 372*3 =1116 372*300 = 111 600 Шығ. тапсырма. 37*59+41*37+63*59+41*63=)=10000 IY.Сергіту. Ойын: Кім шапшаң? Y.Сабақты қорыту: Біз не білдік? Талқылау. YI.Үйге тапсырма: №8

10.01.17ж.

Сабақтың тақырыбы

Көбейтіндіні санға бөлу

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер.

Жалпы мақсаттар

Мақсаты:.а)көбейтудің терімділік қасиетімен таныстыру, шапшаң есептеуге үйрету, есептердің шешуін табуға үйрету,білім, білік және дағдыларды игеру ә) оқушының ақыл-ойының математикалық стилін, интеллектуалдық және ерік пен сезімге қатысты сапаларын дамыту; б)шапшаңдыққа тәрбиелеу; Сабақ түрі:жаңа сабақ  Көрнекіліктер: кесте;қималы карточкалар, Әдіс-тәсілдер:жұптық, топтық, өзіндік      

Мұғалімнің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Ауызша есептеу:1)      жоғарыда 21 кітап, төменде 7 кітап болса,онда жоғарыдағы кітап, төмендідегі кітаптардан  неше есе артық?2)      Егер сыныпта 12 ұл және 6 қыз болса, онда қыздар ұлдардан неше есе кем?3)      Егер аквариумда 9ақ балық  және 3 көк балық болса, онда ақ балық көк балықтан неше есе артық?

Жаңа сабақ:

Көбейтіндіні санға бөлу

№1 а) (6*3):6 = 18:6=3 ә) (6*3):6= (6:6)*3=1*3=3 в)(6*3):6=6*(3: )=6*1=6 №2 (30х5):5; (32х8):8; (200х2):2; (30:5)х5; (32:8)х8; (200:2)х2; (40:7)х7; (15х3):9 (15:9)х3 №3.(50+37+23)х60=6600 Ж:4 «А» (62+20+33)х60=6900 Ж: 4 «Б» №4. (26+25)х3=153 м Ж:4 «А (27+23)х3=150м Ж:4 «А» 153-150=3 кем Ж:4 «Б» 5 есеп (200+121)х2=642 (300+43)х2=686 686-642=44 №6. а )40:8=5 40+5=45 б)15:5=3 15+3=8 №7.9т56кг=9056 кг

Сергіту сәті

Бірнеше бірлікке азаюға берілген есептер 
1. Қоянда 5 қызыл және 2-ге кем көк шар бар.Қоянда қаншакөк шар? 
2. Арманда 6 машина, ал Ерланда 3 машина кем болды. Ерланда неше машина болды? 
3. Айман 8 есеп шығарды, Баян 3 есеп кем шығырды. Баян неше есеп шығарды? 
4. Аюда 6 шар бар, Қоянда 3 шар кем болды. Қоянда қанша шар болды? 
5. Дымбілмес 4 балмұздақ жеді, Білгіш 2 балмұздақ кем жеді. Білгіш қанша балмұздақ жеді? 

Ой толғаныс

1-топ. Зәуре, Айнұр, Қымбат және Самалдың біреуі:6 наурызда, екіншісі 7 сәуірде, үшіншісі 6 шіледеде, төртіншісі 20 наурызда туған. Айнұр мен Қымбат бір айда туды, ал Қымбат пен Зәуренің туған күндері бірдей.Әр қыздың қай күні және қай айда туғанын анықта.2-топ.Ойыншық жасау үшін қыз бала 4 жолақ кесті.Әр келесі жолақты ол алдыңғысынан 2 есе қысқа кесті.Егер төртінші жолақтың ұзындығы 42 см болса, бірінші жолақтың ұзындығын тап.3-топ Дымбілмес пен оның достары 3 алты орынды зымыранмен Айға ұшпақшы болды.Егер зымыранда 9 орын болса, неше зымыран қажет болады?

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма?
Өз көңіл күйлерін стикерге жазу.

Бағалау парақшасын толтырады

11.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: а)
Оқушыларға екі таңбалы санға көбейту және бөлу тәсілдерін тиянақтауға, теңдеу құрастырып шешімін табуға үйретуге мүмкіндік жасау;ә) ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; б) шапшаң ойлауға, ізденуге, ұқыптылыққа тәрбиелеу. Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант.
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау. Қысқы орманға саяхат.
Аюдың тапсырмасы. №1. 14*15 = 14*(10+5)=14*10+14*5 =140+70 =210 210:14=210:(7*2)=210:7:2=30:2=15 Қасқырдың тапсырмасы. №2. Тақтаға шығару. Қоянның тапсырмасы. №3.Жазуларды жалғастыр: 25*18=25*(10+8)=25*10+25*8=250+200=450 450:18=450:(9*2)=450:9:2=50:2=25 (45*10):10=45*(10:10)=45*1=45 70*56=70*(50+6)=70*50+70*6=3500+420=3920 3920:70=3920:(10*7)=3920:10:7=392:7=56 (45*10):9=(45:9)*10=5*10=50 Түлкінің тапсырмасы. №4. 24*35=24*(30+5)=24*30+24*5=720+120=840 840:35=840:(7*5)=840:7:5=120:5=24 80*32=80*(30+2)=80*30+80*2=2400+160=2560 2560:32=2560:(8*4)=2560:8:4=320:4=80 Қонжықтар тапсырмасы. Есеп 5. Шебер 1сағ- 20 бұйым Шәкірті 1сағ - 15 бұйым Екеуі 3сағ - ? 8сағ - ? 20сағ -? Жауабы: (20+15) *3=105 бұйым/3сағ/ (20+15)*8 =280 /8сағ/ (20+15)*20=700 /20сағ/ Тиіннің тапсырмасы. №8. Өз бетімен орындау. Көжектердің тапсырмасы. №8 . Салыстыр: 6т8ц*7т80кг 50км100м*5100м 6м59см*5м55см 35ц*5т3ц 25х10+25х7*17х25 120:4*2х3х6 28х6х10*28х60 80*(5+4)*80х5+80 Топпен жұмыс: №9. Теңдеулерді шеш: 10*х =8*25 10*х =200 х =200:10 х =20 10*20 =8*25 200=200 х:20 =4800:80 х:20=60 х=60*20 х=1200 1200:20=4800:80 60 =60 ІҮ.Сергіту. Ойын: Тез есепте. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 7 бет №6. Бағалау

12.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: а)
Оқушыларға екі таңбалы санға көбейту және бөлу тәсілдерін тиянақтауға, теңдеу құрастырып шешімін табуға үйретуге мүмкіндік жасау;ә) ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; б) шапшаң ойлауға, ізденуге, ұқыптылыққа тәрбиелеу. Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант.
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау. Білім еліне саяхат
"Мектеп аялдамасы" №1.84*9 =(80+4)*9=80*9+4*9=720+36=756 75*6 =(70+5)*6=70*6+5*6=420+30=450 9*84=9*(80+4)=9*80+9*4=756 6*75=6*(70+5)=6*70+6*5=420+30=450 "Білгірлер аялдамасы" №2. Жазуды жалғастыр және шығар: 756:9=(720+36):9=720:9+36:9=80+4=84 450:6=(420+30):6=420:6+30:6=70+5=75 "Тапқырлар аялдамасы" №3. Көбейткіштерді "баған" түрінде жазып, 84-тің 9-ға көбейтіндісінің мәнін тап. "Мергендер аялдамасы" №4. Көбейткіштерді "баған" түрінде жазып, 75-тің 6-ға көбейтіндісінің мәнін тап. "Шешендер аялдамасы" №6.Бөлуді орында: 592:74=8 342:57=6 268:67=4 498:83 =6 522:6=87 432:8=54 576:9=64 378:7=54 "Ойшылдар аялдамасы" Есеп 7. Өз бетімен жұмыс. №9. Санды өрнектің мәнін тап: 80*15 =80*(10+5)=80*10+80*5=800+400=1200 90*16=90*(10+6)=90*10+90*6=900+540=1440 14*17=14*(10+7)=14*10+14*7=140+98=238 17*19=17*(10+9)=17*10+17*9=170+153=323 5680:8*7+8130:30=4699 1)5680:8=710 2)710*7=4970 3)8130:30=271 4)4970-271=4699 558 720:9*5-6140:20=310 093 1)558720:9=62 080 2)62080*5=310 400 3)6140:20=307 4)310 400-307=310 093 ІҮ.Сергіту. Ойын: Тез есепте. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 9 бет №8. Бағалау

13.01.17ж.Сабақтың тақырыбы:Екі таңбалы санға көбейту және бөлу алгоритмі. 34•23 және 782: 24
Сабақтың мақсаты: Екі таңбалы санға көбейту және бөлуге байланысты есептер, теңдеулер шешу, мазмұнды есептер шығарту арқылы есеп шығару дағдысын қалыптастыру.Ойлау қабілеттерін дамыту.Ұлттық ойындарды танытып, оқушыларды алғырлыққа, шапшаңдыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.Әдіс: түсіндіру, талдау, сұрақ - жауап, ойын арқылы есептерді шешу, тиянақтау.
Көрнекілігі: Үлестірме қағаздар, тақия.
Сабақтың барысы:I .Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар. Мен бақытты баламын, Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда.
II.Үй тапсырмасын пысықтау.Математикалық диктант.
III.Жаңа сабақ: 34•23 және 782: 24 №1.Ауызша орындау. 34*23 Бағандап шығару және оны тексеру.
34х3=102 34х20=680 102+680=782
№2. Көбейтуді бөлумен тексеру. 782:34 =23 782:23=34 №3.Түсіндіре отырып шығару. 74х62=4588 4588: 62=74
№4 Амалды орында және тексер:
952: 34=28 832: 32=26
24х12=288 17х23=391
№5 Амалды орында:
73х56=4088 48х65=3120
4088: 56=73 3120: 65=48
64х53=3392 29х74=2146
3392: 64=53 2146: 29=74
№6 Қалдықпен бөлуді орында:
4092: 56=73 (4)
4097: 73=56 (9)
3398: 64=53 (6)
3395: 53=64(3)
IY.Сергіту. Ойын:Қай топ шапшаң? №7
К - 110кг
С -? 20кг кем
П -? 10есе кем
14 күнде асханаға -? кг көкөніс әкелді?
Ш: 110 - 20=90картоп 110: 10=11пияз 110+90+11=211
211х14=2954 14 - Асханадағы көкөністер
№8. 1т =1000кг 1т - 60кг май 3т - 180кг май 10т - 600кг май
№9 Тең емес Тапсырмалар
І т.Көбейтуді орында және оны көбейткіштердің біреуіне бөлу арқылы тексер
4267*405 4823*605
Қалдықпен бөлуді орында және тексер.
29756: 56 1025: 127
ІІ т. Жоқ сандарды жаз.
”: 172 = 89
”: 603 = 204 (қалд. 52)
Y. Шығармашылық тапсырма.
YI. Сабақты бекіту Бүгінгі сабақта біз не істедік? Саған қайсы тапсырма қиын болды?
YII.Үй тапсырмасы №5/3,4/.
Бүгінгі сабақ ұнады ма?
Өз көңіл күйлерін стикерге жазу. Бағалау парақшасын толтырады

16.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: а)
Оқушыларға екі таңбалы санға көбейту және бөлу тәсілдерін тиянақтауға, теңдеу құрастырып шешімін табуға үйретуге мүмкіндік жасау; ә) ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; б) шапшаң ойлауға, ізденуге, ұқыптылыққа тәрбиелеу. Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. 4500:9; 3000*5; 9000*2; 600*9; 500*9; 8000*6; 16000:2; 15000:5;
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау. Қысқы орманға саяхат.
Аюдың тапсырмасы. №1. 304:14=21/қ.10. 14*21 +10= 304 976:23= 41/қ.3/ 41*23+3 = 976 34*13=442 18*32= 576 Қасқырдың тапсырмасы. №2. Тақтаға шығару. 85*6=510 510:6= 85 510:85= 6 76*8=608 608:8=76 608:76=8 Қоянның тапсырмасы. Есеп 4. Түлкінің тапсырмасы. №5. а =20м S =200м2 в=? Шешуі: 200:20=50м Жауабы: в=50м Қонжықтар тапсырмасы. №6. Өз бетімен орындау. Тиіннің тапсырмасы. №7. Өз бетімен орындау. Көжектердің тапсырмасы. №8 . Өрнек түрінде жаз және мәнін тап: а) а*(2*5)=75*(2*5)=750 750*(2*5)=7500 7500*(2*5)=75000 ә)в:(9*4)=720:(9*4)= 20 3600:(9*4)=100 72:(9*4)=2 б)(20*8)*(25*4)= 260 Топпен жұмыс: №9.

ІҮ.Сергіту. Ойын: Тез есепте. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 7 бет №3. Бағалау

17.01.17ж.Сабақтың тақырыбы: Екі таңбалы санға көбейту және бөлу алгоритмі.64*48,3072;64 Сабақтың мақсаты: а)Жазбаша көбейту мен бөлуге байланысты оқушылардың білімін тиянақтау. Есептерді салстыру арқылы шешу жолдарын түсіндіру‚ пысықтау.ә)Өзара кері есептер тобын шығару дағдыларын және ауызша, жазбаша есептеу дағдыларын дамту. Өзіндік жұмыс дағдысын дамыту.б)Балаларды білімділікке, адамгершілікке, шапшаңдыққа тәрбиелеу. Сабақтың түрі: саяхат сабақ. Әдіс-тәсілдері: Түсіндіру, сұрақ-жауап, көрнекілік көрсету арқылы түсіндіру,жарыс.Көрнекілік: слайд, интер тақта, қарлар Сабақтың барысы:I. Ұйымдастыру кезеңі: Психологиялық дайындық. II. Үй тапсырмасын тексеру. Есеп 3. Жолаушы 3 сағат автобуспен және 2 сағат жүк машинасымен барлығы 300 км жол жүрді. Егер автобус пен жүк машинасының жылдамдықтары бірдей болса‚ онда жолаушы автобуспен неше километр жүрді? Жүк машинасымен ше?Барлығы – 300 км жолАвтобуспен – 3 сағ.Жүк машинамен – 2 сағ.300:( 3+2)×3=180 (км) – автобуспен300: (3+2)×2=120 (км) – жүк машинасыменЖ: жолаушы автобуспен 180 километр, жүк машинасымен 120 километр жол жүрді.Математикалық диктант. "Жеті ата" ауылына саяхат. III.Жаңа сабақ.: 64*48,3072;64 "Ата ауылы" :№1. а) Көбейтудің қалай орындалғанын түсіндір: 64 х 48 Неше толымсыз көбейтіндінің мәнін таптың? Неліктен? Оларды қандай ретпен жаздың? ә) 3072 : 64 мысалында бөлудің қалай орындалатынын қарастырайық. "Әке ауылы": №2. Бөлуді орында және оны тексер: 5561 : 67=83 83×67=5561 2496 : 48 =52 52*48=2496 5561 : 83 =67 67*83=5561 2496:52=48 48*52=2496 "Бала ауылы": № 3. Қалдықпен бөлуді орында: 5627 : 64=87/қ.59/ 6489 : 48= 135/9/ 5512 : 83 = 66/34/ 2471 : 52=47/27/ "Немере ауылы": Есеп 4. Арпа ұны – 430 ц–ден 10 вагон ? артық ? Бидай ұны – 500 ц–ден 7 вагон ? ұн Шешуі:430×10+500×7=7800 (ц) – барлығы430×10–500×7= 800 (ц) Жауабы: барлығы 7800 ц ұн қабылдады, арпа ұны 800 кг–ға артық "Шөбере ауылы" : №6. Теңдеулерді шеш: х + 3019 = 5240 х – 1025 = 2220 х* 84 = 2940 х : 27 = 5870 х =5240-3019 х=2220+1025 х =2940:84 х= 5870*27 х=2221 х =3245 х=35 х=158 490 2221+3019=5240 3245-1025=2220 35*84=2940 158 490:27=5870 IY.Сергіту. Ойын: Кім шапшаң? "Қар жинау" "Шөпшек ауылы" :№7.Өрнек түрінде жаз және мәнін тап: а)9000:18*9=500*9=4500 ә)86*82-1025=7052-1025=6027 б)(3025+986):7=4011:7=573 в)1800*30:27= 54 000:27=2000 "Немене ауылы" :8. Үшбұрыштың қабырғалары х см, 5 см және 3 см, ал периметрі 12 см. Теңдеу құрып, үшбұрыштың белгісіз қабырғасын тап. х+5+3=12 х+8=12 х=12–8 х=4 4+5+3=12 12=12 " Ата ауылы" :№ 9. Тез есептеп үйрен: 500 *2 :1000 *20 –20 +5007=1000:1000=1*20=20-20=0+5007=5007 = = = 32 *40 : 10 : 32 : 4 * 2492 –2492=1280:10=128:32=4:4=1*2492=2492-2492=0 Y. Топпен жұмыс. Бекіту. Біз не білдік? Талқылау. YI.Үйге:Есеп5.

18.01.17ж.Сабақтың тақырыбы: Көбейту және бөлу. Сабақтың мақсаты: Сабақтың мақсаты: Екі таңбалы санға көбейту және бөлуге байланысты есептер, теңдеулер шешу, мазмұнды есептер шығарту арқылы есеп шығару дағдысын қалыптастыру.Ойлау қабілеттерін дамыту.Ұлттық ойындарды танытып, оқушыларды алғырлыққа, шапшаңдыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.Әдіс: түсіндіру, талдау, сұрақ - жауап, ойын арқылы есептерді шешу, тиянақтау.
Көрнекілігі: Үлестірме қағаздар, тақия.
Сабақтың барысы:I .Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар. Мен бақытты баламын, Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда.
II.Үй тапсырмасын пысықтау.Математикалық диктант.
Жаңа сабақ. Көбейту және бөлу 537*48 , 5776:48 № 1. Көбейтуді түсіндіре отырып орындау. № 2. 1) Бөлінгіш пен бөлгішті бұрыштап жазамыз.   25776 : 48 =5372) 257 жүздік бірінші толымсыз бөлінгіш.3) Бөліндінің 3 цифры болады.4) Бірінші толымсыз бөлінгішті бөлгішке бөлеміз. 257 : 48 = 5 (қалд 17жүзд)5) Екінші бөлінгіштің құрамын; оны бөлгішке бөлемін. 177онд : 48=3(қалд29онд)6) Үшінші толымсыз бөлінгішті құрамын 296:48=7 7) Жауапты оқимын. № 3. Жұппен жұмыс. Бөлуді орындау және тексеру.19722 :  57 = 346        10788 : 29 = 372 346 * 57 = 19722   372 * 29 = 10788 32428 : 67 = 484        484 * 67 = 32428 30192 : 48 = 629          629 * 48 = 30192 24388 : 52 = 469         469 * 52 = 24388 29640 : 65 = 456            456 * 65 = 29640 №4. 19739:57= 347(30қалд)            32416:67=482(22қалд)      24312:52=467(28қалд) Есеп5. Бірінші трактор – 9сағ  14л. артық   Екінші трактор – 7 сағ   Әр трактор -? л. жанармай жұмсады? Барлығы? Шешуі: 14:(9-7)=14:2=7л. 1)9*7=63л.          2) 7*7=49л.    63+49=102л. Жауабы:  63л. және 49л. Барлығы 102л. жанармай жұмсалады. №6. Бағасы бірдей 15 өрік және 23 алма. Барлығы -4560теңге төленді.   Әр түп көшет қанша теңге тұрады? 4560:(15+23)=4560:38=120 Жауабы: Әр көшет 120теңге тұрады. №7.Амалдарды орында. (8141+61434):5+364 = (71683-12483):4+4063= (67431-67316)*100-2510 = №8. (х+8)*2=20    х+8=20:2     х+8=10    х=10-8   х=2                  Жауабы: 2 см.         №9. Тез есептеп үйрену. (300*3:30*150-1500)+2009=5009 (40*30+110+30*3):7-200+3115=3115 Сергіту. Ойын:Кім шапшаң?Кері байланыс. Шығармашылық тапсырма. Балалар бүгінгі сабақ сіздерге ұнады ма? Бармақпен бағалау (сабақты). Бағалау. Оқушылардың білімі мен белсенділігін бағалау. Үйге тапсырма:  №7 /2/ (16 бет).

19.01.17ж.Сабақтың тақырыбы: Көбейту және бөлу. Сабақтың мақсаты: Сабақтың мақсаты:а) Екі таңбалы санға көбейту және бөлуге байланысты есептер, теңдеулер шешу, мазмұнды есептер шығарту арқылы есеп шығару дағдысын қалыптастыру.ә) Ой-өрісі, ойлау қабілеттерін дамыту.б) оқушыларды алғырлыққа, шапшаңдыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.Әдіс: түсіндіру, талдау, сұрақ - жауап, ойын арқылы есептерді шешу, тиянақтау.
Көрнекілігі: Үлестірме қағаздар, стикерлер,слайд.
Сабақтың барысы:I .Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Топқа бөліну. Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар. Мен бақытты баламын, Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда.
II.Үй тапсырмасын пысықтау. Есеп5. Шешуі: 14:(9-7)=14:2=7л. 1)9*7=63л.          2) 7*7=49л.     3)63+49=102л. Жауабы:  63л. және 49л. Барлығы 102л. жанармай жұмсалады. Математикалық диктант. 1т:"Алғырлар" 2т: "Білгірлер" 3т: "Тапқыштар" III.
Жаңа сабақ. Көбейту және бөлу 670*48, 4500*89 № 1. 670*48=32160 4500*89=400500 5009*32=160288 4060*78=316680 № 2. Тақтаға орындап, түсіндіру № 3. Көбейтуді орында және тексер. 560*39= 21 840      6500*73=474 500 5008*64= 320 512    7040*38=267 520 №4. 32 180:48=670/қ.20/ 32169:48= 670/қ.9/ 32159:48= 669/қ.47/ Есеп 5.Өз бетімен шығару. №7.Амалдарды орында. (686-503)*200-1842= 183*200=36600-1842=34758 (181 403-76 403):100-525=105 000:100 =1050-525=525 = = = 682 411-(72 011-9999)*5= 372 35162012*5=682 411-310 060 48962-(25341-4032):3=21309:3=48962-7103 =41 859 72613+(46008+63792):9=109800:9=12 200+72613=84813 №8. №9. Ауызша орындау. IY. Сергіту. Ойын:Кім шапшаң? Y. Шығармашылық тапсырма. Кері байланыс. YI. Балалар бүгінгі сабақ сіздерге ұнады ма? Бармақпен бағалау (сабақты). Бағалау. Оқушылардың білімі мен белсенділігін бағалау. YII.Үйге тапсырма:  Есеп 6 18бет.

20.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: а)
Оқушыларға екі таңбалы санға көбейту және бөлу тәсілдерін тиянақтауға, теңдеу құрастырып шешімін табуға үйретуге мүмкіндік жасау; ә) ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; б) шапшаң ойлауға, ізденуге, ұқыптылыққа тәрбиелеу. Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. 4500:9; 3000*5; 9000*2; 600*9; 500*9; 8000*6; 16000:2; 15000:5;
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау.

1.Талдау.. №2. Тақтаға шығару. 604*45 =27 180 3002*32=96 064 640*52=33 280 №3 Бөлуді орында: 68 102:34 =2003 17 710:35= 506 39420:54=730 №8. х+х*4=24 Жауабы: 6см Есеп 5.Өз бетімен орындау. . №7. Өз бетімен орындау. х:30=80 х= 80*30 х=2400 2400:30=80 №9 . Тез есептеп үйрен.

(101*37+1263):25*5-1000=0 101*37=3737 3737+1263=5000 5000:25=200 200*5= 1000 1000-1000=0 (4939-4939)*247:247+1800-1000-800 = 4939-4939=0 0*247=0 0:247=0 0+1800=1800 1800-1000=800 800-800=0 ІҮ.Сергіту. Ойын: Тез есепте. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 7 бет №6. Бағалау

23.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: Білімділік: Оқушылардың «Екі таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне; ақпараттық және коммуникативтік құзіреттілік тұрғысынан жетілуіне ықпал ету; Дамытушылық: Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Тәрбиелік: Ұлттық сана сезімі оянған, рухани ойлау дәрежесі биік, еңбекқор, іскер, білімді және білімін пайдалана білетін, бүгінгіні түсінетін, кешегіні білетін, алдына мақсат қойып, оған жетер жол таба білетін ұрпақ тәрбиелеу. Сабақтың типі: Жарыс,саяхат сабақ Оқытудың әдістері: Сұрақ-жауап, деңгейлеп дамыта оқыту, ойын технологиясы элементтері. Оқытудың формасы: Топтық жұмыс Сабақтың көрнекілігі: Презентация-слайд, дидактикалық материалдар Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі Психологиялық дайындық. Математика - оқу анасы, Білімнің ол дарасы. Есеп шығарып ойланып, Жетілер ойдың санасы.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.
ІІІ. Жаңа сабақ : Қайталау. «Математика ұқыптылықты талап етеді» деген қағиданы есімізде сақтайық ! Оқушылар біздің бүгінгі сабағымыз ерекше болмақ. Себебі біз сыныбымызбен саяхатқа шығамыз. Біз сыныбымыздан бастап бірнеше аялдамалар арқылы нәтиже алаңына жетуіміз қажет. Мектеп .
Нәтиже Саралау Сынақ Білім Сынып
Саяхатқа шығу үшін көлік түрін таңдап алайық. Қайық Ұшақ Машина Олай болса «Жол мұраты жету деген» мақалды негізге алып, сынып аялдамасынан жүріп кетуіміз керек. Бірақ әр аялдаманың бізге қойып отырған талабы барын естен шығармайық. 1
.«Мектеп» аялдамасында өткен сабақты қорыту мақсатында сұрақтар беріледі. Ауызша есептеу. Үкімен бірлесе отырып есепті шығару арқылы бүгінгі сабақтың тақырыбын шығарамыз. Ендеше іске сәт. "Қайталау" 2.«Сынып» аялдамасы: . №1 орындаймыз. 28*16=28*(10+6)=28*10+28*6=280+168=448 28*50=28*(5*10)=28*5*10=140*10=1400 28:14=24:(7*2)=28:7:2=4:2=2 280:40=280:(10*4)=280:10:4=28:4=7 36*14=36*(10+4)=36*10+36*4=360+144=504 36*40=36*(4*10)=36*4*10=144*10 =1440 36:12=36:(6*2)=36:6:2=6:2=3 360:90=360:(10*9)=360:10:9 =36:9=4 3.«Білім» аялдамасына келіп, «Күш- білімде» екендігін дәлелдейміз №2.Қалдықпен бөлуді орында және оны тексер: 478:50 =9/қалд.28/ 6875:60=114/қалд.35/ 70 428:80= 880/қалд.28/ 865:200= 4/қалд.65/ 10 752:600=17/қалд.552/ «Сынақ» аялдамасы арқылы білім шыңына көтерілейік Есеп 4. Сурет бойынша есеп құрастыр және шығар: «Саралау» аялдамасы №5. Амалдарды орында: 3сағ 8мин+11сағ32мин= 14сағ 40мин 1мин 30c-54c= 90с-54с=36с 2сағ 30с - 49мин= 4290с / 1сағ - 3600с , 2сағ - 7200с 7200+30=7230c / 49мин секундқа айналдыру 49*60=2940с/ 7230с-2940с= 4290с 30км811м:11= 30811:11=2801=2км 801м

 IY. Сергіту сәті.Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек " . -Біз «Саралау» аялдамасынан да өтіп, нәтиже алаңына жеттік. 1топ:№6. V=2см*асм*3см=6асм3 2топ: №7. Қабырғасы а см шаршының ауданын өрнек түрінде жазып көрсет.S= а2 3топ: №8.Қыры хсм кубтың көлемін өрнек түрінде жазып көрсет. V=х3 - №9. Бөлуді орында және оны тексер: 50 400:12= 4 200 4200*12=50400 31 005:15= 2 067 2067*15=31 005 2232:18=124 124*18=2232 480 640:16 =30 040 30 040*16=480 640 Логикалық тапсырмалар. Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма? Олай болса, 2030-дың барысымыз , Болашаққа бастайды әр ісіміз Егеменді елімізді көркейтетін, Білім шыңына шығу парызымыз деп  
Н.Ә.Назарбаев сөзімен қорытындылаймыз. Ү. Қорытынды. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Шығармашылық тапсырма
ҮІ. Үйге тапсырма. 21 бет Есеп 3 Бағалау Кері байланыс

23.01.17ж.

4ә сынып

Математика

Бекжанова Б.С.

Сабақтың тақырыбы

Қайталау

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-слайд,

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Екі таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне; ақпараттық және коммуникативтік құзіреттілік тұрғысынан жетілуіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ.

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу."Мыңдар класы","Ондықтар","Бірліктер"

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

"Мектеп"аялдамасы: Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

"Сынып "аялдамасы. №1. "Білім"аялдамасы:№2.Қалдықпен бөлу. "Сынақ"аялдамасы:Есеп4."Саралау"аялдамасы:№5. "Нәтиже"аялдамасы:1т:№6. 2т:№7. 3т:№8. Топпен жұмыс. №9 50 400:12= 4 200 4200*12=50400 31 005:15= 2 067 2067*15=31 005 2232:18=124 124*18=2232

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

1-топ. Зәуре, Айнұр, Қымбат және Самалдың біреуі:6 наурызда, екіншісі 7 сәуірде, үшіншісі 6 шіледеде, төртіншісі 20 наурызда туған. Айнұр мен Қымбат бір айда туды, ал Қымбат пен Зәуренің туған күндері бірдей.Әр қыздың қай күні және қай айда туғанын анықта. 2-топ.Ойыншық жасау үшін қыз бала 4 жолақ кесті.Әр келесі жолақты ол алдыңғысынан 2 есе қысқа кесті.Егер төртінші жолақтың ұзындығы 42 см болса, бірінші жолақтың ұзындығын тап. 3-топ Дымбілмес пен оның достары 3 алты орынды зымыранмен Айға ұшпақшы болды.Егер зымыранда 9 орын болса, неше зымыран қажет болады?

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма? Олай болса, 2030-дың барысымыз , Болашаққа бастайды әр ісіміз Егеменді елімізді көркейтетін, Білім шыңына шығу парызымыз деп  
Н.Ә.Назарбаев сөзімен қорытындылаймыз.

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 21 бет Есеп 3

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырды..

Бағалау парақшасын толтырады

24.01.17ж.Тақырыбы: Бақылау жұмысы Сабақтың мақсаты: натурал сандардың нумерациясын меңгеру деңгейлерін, көп таңбалы сандарды көбейту және бөлудің жазбаша алгаритмін орындай алу, шамалардың бірліктерінің арасындағы қатынас туралы білімдерінің деңгейлерін тексеру; алған білімдерін есепті шығаруда қолдана білу; есепті теңдеу құру арқылы шығарту,санды көбейтіндіге көбейту және бөлуге есептер шығарту: Сабақтың түрі: бақылау. Әдісі: өздік, есептеу, салыстыру. Көрнекілігі: дәптер, қалам Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу. Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады. Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады. Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын, Жүрегіме басып ұстай қаламын. Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді, Болып кетер сонда дереу жан-жағым. -Міне, жүрегіміздегі осындай жылумен сабағымызды бастаймыз.

. ІІ. Бақылау жұмысы .

1 нұсқа 2нұсқа

1.Есепте №1.Есепте

36*16=576 ; 576:36=16 36*40=1440 1440:40=36

46*15= 690 6 90: 15 = 46 46*20=920 920:20= 46

2.Есепті шығар №2.Есепті шығар

Нан зауыты 350 центнерден 10вагон арпа ұнын Нан зауыты 350 центнерден 10вагон арпа ұны және 400центнерден 6вагон бидай ұнын қабылдады? және 600центнерден 8 вагон бидай ұнын Барлығы қанша ұн қабылданды? қабылдады Барлығы қанша ұн қабылданды?

3.Теңдеулерді шеш №3.Теңдеулерді шеш

5*х=7+28 63-х=100:5 х-86=43*2 х*12=15*4

4.Бөлуді орында және тексер №4. Бөлуді орында және тексер

19722:57=346 10788:29= 372 24388:52=469 29640:65= 456

32428:67=484 30192:48=629 39420:54 =730 17710:35=506

5.Қалдықпен бөлуді орында: 5.Қалдықпен бөлуді орында:

5627:64= 87/59/ 2471:52= 47/27/

5512:83=66/34/ 2493:52 =47/49/

6489:48= 135/9/ 19739:57 =346/17/

Сергіту. Ойын: Кім шапшаң?

25.01.17ж.Cабақтың тақырыбы:Бір-біріне қарама-қарсы қозғалысқа есептер. Сабақтың мақсаты: 1. Қашықтықты табуға берілген есептерді шығаруға, есепке сызба құруға үйрету; есептеу дағдыларын жетілдіру.Жақындау жылдамдығы деген түсінікті қалыптастыру. 2. Есепті өздігінен талдап шығара білуге дағдыландыру, математикалық ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; 3. Ұқыптылыққа,шапшаңдыққа тәрбиелеу; Сабақтың түрі: аралас Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өздік, есептеу, салыстыру. Көрнекілігі: қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, кестелер,слайд Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. ІІ. Үй тапсырмасын тексеру Қызығушылығын ояту ІІІ. Жаңа сабақ: Бір-біріне қарама-қарсы қозғалысқа есептер. Топқа бөлу. І топ. Жылдамдық ІІ топ. Уақыт ІІІ топ. Қашықтық v – жылдамдық t – уақыт s – қашықтық S = v t Қашықтықты табу үшін, қозғалыс жылдамдығын уақытқа көбейту керек. --Суретте не бейнеленген? --Машиналар қандай әрекет орындауда?۰Сурет бойынша мына сұрақтарға жауап бер: -- Машиналардың қозғалыс бағыты туралы не айтуға болады? Олардың арақашықтығының өзгерісі туралы ше? -Жылдамдықтары бірдей болғанда, бірдей уақыт аралығында жүрген жолдары туралы ше? --Жылдамдықтары әр түрлі болса ше? --Ал жолда болған уақыты туралы ше? --Кездескеннен кейін қозғалыстарын әрі қарай жалғастырса, қандай өзгеріс болады? №2 S = S1+S2 S1 машина-- 310 км S2 машина-- 275 км Шешуі: S =310+275= 585 Жауабы: S = 585 км №3 I--27км II--?,7км > ? км Шешуі:27+(27+7)=27+ 34=61 км Жауабы: S=61 км №4 Өздік жұмыс. V t S 60км/сағ 3сағ ?км S= 60 ۰ 3= 180 км х км/сағ 5сағ ?км S= хкм/сағ ۰5 с 80 км/сағ хсағ ?км S=80км/сағ۰хсағ №5 Ауызшап орындау. №6 Өзіндік жұмыс. Бөлуді орындау,тексеру. 5576:68= 82 1254: 38= 33 23 872 : 32 =746 11 745 : 27=435 №7 Амалдарды орындау. 2м6дм۰43=26*43 = 1118 7м7дм۰98=77*98=7546 45м72см:36=4572:36 =127 5км608м۰58=5608*58 =325 264 5м2 7дм2۰98= 507дм2*98 =49686 74ц25кг:99=7425:99=75 №8 Суретте неше үшбұрыш, неше төртбұрыш бар? --5, --9 №9.Өз бетімен есептеу. 1т:14040:18+6110:13= 780+470=1250 6576:12-7020:78=548-90 =458 2т:80 302-64*71=80302-4544=75758 37 069+59*62 =37069+3658 =40 727 3т:300*270 =81000 400*207 =82800 ІҮ.Сергіту. Ойын: Ия, жоқ. Қоянға көмектес. Шығармашылық тапсырма Ү. Үйге тапсырма:№7 /2,3/ Бағалау

26.01.17ж.Cабақтың тақырыбы:Бір-біріне қарама-қарсы қозғалысқа есептер. Сабақтың мақсаты: 1. Қашықтықты табуға берілген есептерді шығаруға, есепке сызба құруға үйрету; есептеу дағдыларын жетілдіру.Жақындау жылдамдығы деген түсінікті қалыптастыру. 2. Есепті өздігінен талдап шығара білуге дағдыландыру, математикалық ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; 3. Ұқыптылыққа,шапшаңдыққа тәрбиелеу; Сабақтың түрі: аралас Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өздік, есептеу, салыстыру. Көрнекілігі: қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, кестелер,слайд Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. ІІ. Үй тапсырмасын тексеру Қызығушылығын ояту. ІІІ. Жаңа сабақ: Бір-біріне қарама-қарсы қозғалысқа есептер. Топқа бөлу. І топ. Жылдамдық ІІ топ. Уақыт ІІІ топ. Қашықтық v – жылдамдық t – уақыт s – қашықтық S = v t Қашықтықты табу үшін, қозғалыс жылдамдығын уақытқа көбейту керек. Есеп1. 1Есепті шығар: 1топ: Жылдамдық. а)S1 –348 км S2 –? 3 есе кем S –? S= S1+ S2 S2= S1:3 S2= 348:3=116 (км) S= S1+ S2 S= 348+ 116=464 (км) Жауабы: S2= 116 км, S= 464 км Ә)2 топ:Уақыт: есепке кері есеп құрастыр: S1 –? км 3 есе артық S2 –116 км S –? S= S1+ S2 S1= S2*3 S1= 116*3=348 (км) S= S1+ S2 S= 348+ 116=464 (км) Жауабы: S1= 116 км, S= 464 км ІІІ топ. Қашықтық б) есепке кері есеп құрастыр: S1 –348 км S2 –116 км S –? S= S1+ S2 S= 348+ 116=464 (км) Жауабы: S= 464 км №2 есепті шығар. (Оқушыға есепті оқытамын, талдаймыз)  Бидай- 1128т Арпа -? 250 тг кем ? Қарабидай -? 8 есе кем
1) 1128-250 =878 (т) (арпа) 2) 1128:8=141 (т) (қарабидай) 3) 1128+878+141=2147 (т)№
3. Кестені пайдаланып,машиналардың әрқайсысының жүрген жолын, екеуінің барлығы қанша жүргенін, олардың бір-біріне жақындау жылдамдығын өрнек түрінде жазып көрсет. V = S : t V = 90км/сағ: 2 сағ=180км V = хкм/сағ : 3 сағ 4 Бөлуді орында және оны көбейтумен тексер 72024:12=6002 60036:12= 5003 96048:12= 8004 6002*12=72024 5003*12= 6003 8004*12= 96048 5. Геометрялық мазмұнды тапсырма АВ=6см 6см*2=12см СD=12см 6см :3 =2см ЕК=2см 12 :4 =3см ОТ=3 см №6. Теңдеу құру. а= S: а а=9:3 №7. Теңдеу құру. V=а*а*а 3*3*3=27 а=3 №8.Сәйкес келетін цифрларды таңдап ал: 327:1=327 270:3=90 608:2=304 640:8=80 №9.Амалдарды орында. 6319:89+7224:86=71+84=155 6699:87-1590:53= 77-30=47 (104 820-90 996):72= 13824:72 = 192 192 000:64-64 064:64=3000-1001 =1999 578*28+346*21=16184+7266=23 450 348*37+19720*60 =12876+1 183 200 =1 196 076 ІҮ.Сергіту. Ойын: Ия, жоқ. Кім жүйрік? Шығармашылық тапсырма Жауабы: 82 саны (8+2=10) Ү. Үйге тапсырма:№9/2/ Бағалау

27.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Сабақтың мақсаты: 1. Қашықтықты табуға берілген есептерді шығаруға, есепке сызба құруға үйрету; есептеу дағдыларын жетілдіру.Жақындау жылдамдығы деген түсінікті қалыптастыру. 2. Есепті өздігінен талдап шығара білуге дағдыландыру, математикалық ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; 3. Ұқыптылыққа,шапшаңдыққа тәрбиелеу; Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. Топқа бөлу.
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау. Қысқы орманға саяхат.
Аюдың тапсырмасы. Есеп1. Қасқырдың тапсырмасы.. Есеп 2. Қоянның тапсырмасы. Есеп 3. Түлкінің тапсырмасы. Есеп 4. Қонжықтар тапсырмасы. №6.Бөлуді орында және тексер: 25 220:65 = 388 5040:84=60 3650:73= 50 3900:65=60 Тиіннің тапсырмасы. №7. Кестені толтыру.Өз бетімен орындау. Көжектердің тапсырмасы. №8 . Теңсіздіктер тура ма? Тексер: 567х28*567х(7х5) 356х10х7*356х17 428х90*428х10+428х9 614х29*614х9х20 №9. Сәйкес келетін цифрларды таңдап ал: 1х7*х=13х 2х9*х=х98 607 =ххх4 ІҮ.Сергіту. Ойын: " Қоянға көмектес" , Иә, жоқ ойыны Топпен жұмыс. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 26 бет Есеп 5 Бағалау
30.01.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Сабақтың мақсаты: 1. Қашықтықты табуға берілген есептерді шығаруға, есепке сызба құруға үйрету; есептеу дағдыларын жетілдіру.Жақындау жылдамдығы деген түсінікті қалыптастыру. 2. Есепті өздігінен талдап шығара білуге дағдыландыру, математикалық ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; 3. Ұқыптылыққа,шапшаңдыққа тәрбиелеу; Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. Топқа бөлу.
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау. Астанаға саяхат
Аялдама "Астана"Есеп1. Кестені пайдаланып, уақытты өрнек түрінде жазып көрсет: Аялдама "Бәйтерек монументі" Есеп 2. Салыстыр. "Қазақ елі монументі"Есеп 3. "Тәуелсіздік монументі"Есеп 4. Өз бетімен шығару. "Қазақстан халқы бірлігінің монументі" №6.Бөлуді орында және тексер: 9100:26=350 1680:28 = 60 1740:29= 60 1620:27= 60 "Президент резиденциясы " №7. Амалдарды орында .Өз бетімен орындау. "Нұр -Астана мешіті" №8 . Жұппен жұмыс х+42 =25 536 х=25 536-42 х=25494 25494+42=25536 х*42=25 536 х =25536:42 х =608 608*42 =25536 . ІҮ.Сергіту. Ойын: " Қоянға көмектес" , Иә, жоқ ойыны Топпен жұмыс. Кім жүйрік? Пойыз 50 км/сағ жылдамдықпен 5 сағат жүрді. Пойыз қанша километр жол жүрді? Пойыз 55 км/сағ жылдамдықпен 4 сағат жүрді. Пойыз қанша километр жол жүрді? Жаяу жүргінші 5 км/сағ жылдамдықпен қозғала отырып, жолда 3 сағат болды. Жүргінші қанша километр жол жүрді? Машина 54 км/сағ жылдамдықпен 5 сағат жүрді. Машина қанша километр жол жүрді? Пойыз 200 километр қашықтықты 40 км/сағ жылдамдықпен жүрсе, қанша жолда болғаны? Саяхатшылар 30 км қашықтықты 3 сағат жүріп өтті. Олар қандай жылдамдықпен қозғалды? Егер жүк машинасы 204 км жолды 51 км/сағ жылдамдықпен жүрсе, ол неше сағат жолда болды? Қайық 24 км/сағ жылдамдықпен қозғала отырып, жолда 3 сағат болды. Қайық қанша километр жүзді? . 7м/с жылдамдықпен жүгірген спортшы 14 секундта неше метр жүгіріп өтеді? Ит 15м/с жылдамдықпен жүгіреді. 8 секундта неше метр қашықтықты жүгіріп өтеді. Автобус 68км/сағ жылдамдықпен 4 сағат жүрді. Осы уақытта қанша километр қашықтықты жүреді? Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 28 бет Есеп 5 Бағалау

31.01.17ж.Сабақ тақырыбы: Бірінен-бірі қарама- қарсы бағыттағы қозғалысқа есептер Сабақтың мақсаты: Бір-бірінен қарама-қарсы қозғалыс бағытын(алыстау)мағынасын ұғындыру ,қозғалысқа байланысты есептерді шығаруда сызба,кесте бойынша шығаруға жаттықтыру; Оқушылардың математикалық ой-белсенділігі қалыптастырып, сабаққа қызығушылығы арттыру Шапшаңдыққа, тапқырлыққа тәрбиелеу.; Көрнекілігі: Тақырып мазмұнына суреттер,математикалық қызықты тапсырмалар ,ойындар шығармашылық тапсырмалар; суреттер,слайд. Сабақ түрі: Жаңа материалды меңгерту: Сабақ барысы:I.Ұйымдастыру. Қызығушылықты ояту: II. Үй тапсырмасын тексеріп, пысықтау. III. Бірінен-бірі қарама- қарсы бағыттағы қозғалысқа есептер Қашықтық (S) Уақыт (t ) Жылдамдық(V) Ереже S= U*tҚашықтықты табу үшін жылдамдықты уақытқа көбейтеді. U= S : t Жылдамдықты табу үшін,қашықтықты уақытқа бөледі. t = S: U Уақытты табу үшін,қашықтықты жылдамдыққа бөледі. Сурет бойынша жұмыс: -Мына суреттегі пойыздардың қозғалыс бағытына қарап не айтуға болады?-Бір-бірінен қ/қ қозғалыс деуге болады.-Екі пойыз бір мезгілде жолға шықса және тоқтамай жүріп отырса,қандай өзгеріс болады? -Бір-бірінен алыстайды.-Олардың жылдамдығы бірдей,бірдей уақыт аралығында жүрген жолдары туралы не айтуға болады? -Жүрген жолдары бірдей болады.Яғни,бір-бірінен бірдей қашықтықта алыстайды. -Екі пойыз бір мезгілде қозғала бастаса,бір мезгілде тоқтаса,олардың жолда болған уақыты туралы не айтуға болады? -Олардың жолда болған уақыты да бірдей болады. Оқулықпен жұмыс.Есеп 2. 1топ: V1= 900 км/сағ V2 = 850км/сағ t=3сағ S=? Шешуі:1) (900+850)*3=5250км 2) 900*3+850*3=2700+2550=5250км Ж.Екі пойыз 3 сағатта бір-бірінен 5250 км қашықтықта 2топ: U1= 4 км/сағ U2-? S=18 км Шешуі: 1)18- 4*2=10км 2) 10:2=5 км/сағ Жауабы: 2-сінің жылдамдығы сағатына 5 км 3 топ: U1= 15 км/сағ U2= 12 км/сағ S= 81 км t=? Шешуі: 81: (15+12) =81:27=3сағ Жауабы: 3 сағатта жүріп өтеді. Есеп3 .Б/к ең т/ж- 26 м Шешуі: (26+28)-49=54-49=5 кмАлакөл ең т/ж- 28м (артық) Ж: Ащыкөлдің терең жері-5 м Ащыкөл ең т/ж - 49 м (кем)-? №4. Бөлуді орында және оны тексер: 4212:54=78 4212:78=54 48 438:69 =702 23 641:47= 503 127638:42=3039 26488:86=308 50 075:25=2003 25 970:49=530 №5. 1896*6 =11376 2504*8=20032 5792*25 =144800 4617*30= 138510 6530*49=319970 3764*27= 101628 308*86=26488 802*44=35288 1563*96=150048 6120*72=440640 №6.Метрмен: Килограммен : Секундпен: 15км= 15000м 7т =7000кг 5 мин =300с 5км700м=5700м 80ц =8000кг 15мин =900с 90дм=9м 3000г=3кг 20мин 30с=1230с 3500см=35м 6т8ц=6800кг 7 мин5с=425с 92 ц50кг=9 IV.Сергіту. Ойын: Кім жылдам? 1т: «Бір сөзден көп сөз» құрастыру: Жылдамдық Жыл,адым,мал,жылы,дымқыл, дамыл,қыл,алдым,алды,қыжыл. 2т:ҚашықтықҚашық, ашық,ақы,ақтық,тық,қаш,шақ, 3т:Уақыт Ақ,уақ,ақы,тақ,тауық,уық,тау,ату,ат. V. Біз ен үйрендік? VI .Үйге тапсырма: № 8 Бағалау Кері байланыс. 1.02.17ж.Сабақ   тақырыбы: Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептер. Сабақ мақсаты: а)Жылдамдық,  уақыт, қашықтық  байланысына сәйкес бір бағыттағы  қозғалысқа берілген есептерді шығаруға уйрету. ә)Оқушылардың шамаларды байланыстыра есептей білуге, бөлу және көбейту амалдарын орындауға, теңдеу шешу, фигураларды салыстырудағы  білім дағдыларын дамыту. б)Еңбекқорлыққа, адамгершілікке, қонақжайлылыққа, өнерге тәрбиелеу. Сабақ түрі: дәстүрлі Сабақ әдісі: ұжымдық Көрнекілігі: интерактивті тақта, геометриялық фигуралар. Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі: Психологиялық даярлық ІІ.Үй тапсырмасын тексеру: Жылдамдық, уақыт, қашықтық. U=S: t                   S=U* t                   t=S: U Суреттермен жұмыс. ІІІ.Жаңа сабақ: Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептер. № 1    - Суретте не бейнеленген ?- Велосипедші және мотоциклші қандай әрекет орындауда ? - Қозғалыс бағыты туралы не айтуға болады ? - 60 - 16 айырмасы нені білдіреді ? -  Межелі жерге қайсысы бұрын жетеді . № 2 а)S=630 км                         630:70=9(сағ) U =70км/сағ                   630:90=7(сағ) U=90км/сағ  t-?                   9-7=2(сағ) ә) U=20м/с U=18м/с  t-10с-10мин-1сағ-      S-? (20м/с-18м/с)х10с=20м № 3 Қобыз - 2 Домбыра - ?6  есе артық Сыбызғы -  ? 7 есе кем 6 х 2 = 12                  (12 + 2) : 7 = 2       2 + 12 + 2 =16 № 4.1944 : 24 = 81      2150 : 25 = 86      2262 : 87 = 26       2376 : 27 = 88   № 5 24 км 506 м х 3= 73 км 518 м         73 м 50 мм + 9 м 25 мм = 82 м 75 мм             78 т 123 кг х5 =390 т 615 кг               96 т 509 кг – 48 т 765 кг = 47 т 744 кг               2 м 375 мм х 8 = 19 м                       300 км 450 м – 195 км 728 м =104км722м 42 м 14 см : 43 = 98 см  26 ц 19 кг  : 27 = 97 кг 91 м 20 см : 32 = 2м 85 см № 6   Теңдеуді  шешу: 5607 + х = 9004                в * 6 = 54828 : 2               8706 – а = 5397             19950 : х = 210 : 3 х = 9004 – 5607                в * 6 = 27414                     а = 8706 – 5397            19950 : х = 70   х = 3397                             в = 27414 : 6                      а = 3309       х = 19950:70        5607 + 3397 = 9004           в = 4569                              8706 – 3309 = 5397      х = 285 9004 = 9004                       4569 х 6 = 54828 : 2          5397 = 5397                  19950 : х = 210 : 3                  27414 = 27414                    70 = 70                                            № 8 .8 см + 8 см + 2 см = 18 см №9. Амалдарды орында: 14085:15+2205:45 = 939+49=988 50004:18+1000:25 = 2778+40=2818 8041х51-5022х54 = 410091-271188=138903 4005х81+7001х52 = 324405+364052=688457 Шығармашылық есеп: 2х5    3х4      2345 3х6    4х5      3456 4х7    5х6      4567 ІҮ.Сабақты қорыту . 1.Қозғалыстың  3 шамасы: жылдамдық,уақыт,қашықтық. 2.Қуып жету қозғалысы 3.Қалып қою қозғалысы 4.Бір- біріне қарама-қарсы бағытталған қозғалыс 5.Бірінен-бірі қарама-қарсы бағытталған қозғалыс Ү.Үйге тапсырма №5 (3) 42 м 14 см : 43 = 98 см  26 ц 19 кг  : 27 = 97 кг 91 м 20 см : 32 = 2м 85 см   Сабақты бағалау

2.02.17ж.Сабақ   тақырыбы: Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептер. Сабақ мақсаты:А)Жылдамдық,  уақыт, қашықтық  байланысына сәйкес бір бағыттағы  қозғалысқа берілген есептерді шығаруға уйрету.Б)Оқушылардың шамаларды байланыстыра есептей білуге, бөлу және көбейту амалдарын орындауға, теңдеу шешу, фигураларды салыстырудағы  білім дағдыларын дамыту.В)Еңбекқорлыққа, адамгершілікке, қонақжайлылыққа, өнерге тәрбиелеу.Сабақ түрі: дәстүрліСабақ әдісі: ұжымдықКөрнекілігі: интерактивті тақта, геометриялық фигуралар. Сабақтың кезеңдері:І. Ұйымдастыру кезеңі:Психологиялық даярлық ІІ.Үй тапсырмасы:Жылдамдық, уақыт, қашықтық.U=S: t   S=U* t   t=S:U Суреттермен жұмыс. Білім шыңына шығу. ІІІ.Жаңа сабақ: Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептер. № 1. Суретте не бейнеленген ? - қоян мен тазының қозғалыс бағыты туралы не айтуға болады? - 900 - 800 айырмасы нені білдіреді ?-Тазы қоянды неше минутта қуып жетуі мүмкін?Межелі жерге қайсысы бұрын жетеді .

  № 2. S-60км V1-85 км/с V2- 65км/с

85-65=20м №3

U=5км/с U=4м/с  t-3с-2км-4сағ-      S-? (5км/с-4км/с)х2с=2км 2х3=6 2х4=8км № 4.Қаптары 80кг -45ц60кг сазан.Қаптары-60кг-34ц80кг табан б.әкелінді.Қай балық және неше қап артық әкелінді  -?  80-60= 20         45ц60кг-34ц80кг = 880кг      №  5. 2516 : 17= 148       2844 : 18= 158        3021 : 19 = 159       5725 : 25 = 229   № 6. а)(810*16):60=12960:60 =216 ә)27000:27+1275=1000+1275=2275 б)46550:98+987=475+987=1462 в)(2035-608)*48=1427*48=68 496 №7,8.Өз бетімен орындау. ІҮ.Сергіту. Ойын: Қоянға көмек Y.Сабақты қорыту. Топшамамен жұмыс. 1.Қозғалыстың  3 шамасы: жылдамдық,уақыт,қашықтық. 2.Қуып жету қозғалысы 3.Қалып қою қозғалысы 4.Бір- біріне қарама-қарсы бағытталған қозғалыс 5.Бірінен-бірі қарама-қарсы бағытталған қозғалыс ҮI.Үйге тапсырма :№9

3.02.17ж.Сабақ   тақырыбы: Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептер. Сабақ мақсаты: 1) Жылдамдық,уақыт, қашықтыққа байланысты есептер шығару,теңдеу құру, шешу;  2) Танымдық қабілетін дамыту;  3) Математиканың адам өміріндегі маңызын ұғындыру, салауатты өмір сүруді насихаттау. Сабақ түрі: дәстүрлі Көрнекілігі: интерактивті тақта, геометриялық фигуралар слайдтар, тірексызба, Сабақтың кезеңдері: І. Ұйымдастыру кезеңі: Психологиялық даярлық ІІ.Үй тапсырмасын тексеру: Жылдамдық, уақыт, қашықтық. U=S: t   S=U* t     t=S: U Суреттермен жұмыс. III.  Жаңа сабақ: Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептер. Қазір Алматы қаласында не өтіп жатыр?  XXVIII қысқы Дүниежүзілік универсиада 2017 жылы 28 қаңтар мен 8 ақпан аралығында өтеді. Алдын ала мәлімет бойынша, оған FISU альянсына кіретін 50 елден бес мыңнан астам студент қатысады. Шамамен үш мыңға жуық еріктілер қатарын жұмылдыру жоспарлануда. Алматыда өтетін 2017 жылғы Дүниежүзілік қысқы универсиаданың тұмары ретінде сұңқар таңдалды. Тұмарды ұсынушылардың пікірінше, сұңқар жылдамдықты, жеңілдікті, күш-қуат пен жеңіске деген құлшынысты бейнелейді. Универсиада аясында Қазақстанда спорттың 13 түрінен (8 міндетті және 5 қосымша) жарыстар жоспарланған. Мәнерлеп сырғанау, шорт-трек, тау шаңғысы спорты, сноубординг, биатлон, шаңғы жарысы, шайбалы хоккей, керлинг міндетті спорт түрлеріне кіреді. Ал қабылдаушы тараптың ұсынысы бойынша енгізілетін қосымша спорт түрлеріне шаңғымен тұғырдан секіру, шаңғы қоссайысы, фристайл, конькимен жүгіру спорты және бенди кіреді. Алматыда өтіп жатқан ХХVIII қысқы Универсиада ойындарында Қазақстан құрамасының қоржыны бір күміс, бір қола медальмен толықты. Фристайл-акробатикадан Жібек Арапбаева мен Жанбота Алдабергенова жүлдегерлер қатарынан көрінді. Фристайлдың акробатика түрінен финалға Жанбота Алдабергенова, Жібек Арапбаев, Вера Ляшкевич (Беларусь) және Чжу Иньинь (Қытай) шыққан еді. Сайыстың қорытындысы бойынша, қытай қызы алтын жүлде алса, Жібек Арапбаева күміс, ал Жанбота Алдабергенова қола жүлде еншіледі. Айта кетейік, осыған дейін Анна Шевченко шаңғы жарысында қола медаль алған болатын. Қазақстандық фристайлшылар Жанбота Алдабергенова мен Бағлан Іңкәрбек командалық жарыста топ жарып, алтын жүлдені иеленді. Қазіргі уақытта Қазақстан еншісінде сегіз жүлде бар. Бұған дейін бір алтын (Алина Райкова), екі күміс (Галина Вишневская, Жібек Арапбаева), төрт қола (Анна Шевченкода екеу, Жанбота Алдабергенова, Екатерина Айдарова) жеңіп алынды.Екі спортшы да Оңтүстік Қазақстан облысының өкілдері. Бұл сында алтын медаль қытайлық спортшының еншісінде кетті. Біз Қысқы Ойын Универсиадасының жанкүйерлері екенімізді ұмытпайық!  Бізде сіздермен біргеміз, Спортшылар! «Бірге! Жеңіске!» акциясы жалғасуда. Оқулықпен жұмыс. Есеп 1.Міне, конькишілер де көрінді!-Конькишіер қандай әрекет орындауда?-Бір бағытта сырғанауда-Екі конькишінің қозғалыс бағыты туралы не айтуға болады?-1-ші конькишінің жылдамдығы-12 м/с2-ші конькишінің жылдамдығы-10 м/с-Екінші конькиші біріншіге қуып жете ала ма, жоқ па?-Жоқ, жете алмайды.-Неге? -Өйткені бірінші конькишінің жылдамдығы артық. -12-10 айырмасы жылдамдықтарының қанша артық, қанша кем екенін білдіреді.1-ші конькишінің жылдамдығы-2 м/с артық,2-ші конькишінің жылдамдығы-2 м/с кем.Оны 12-10=2 м/с өрнегі арқылы табамыз. «Бірге! Жеңіске!» акциясы жалғасуда. Есеп2. S -89 км V1-55 км/сағ V2-65км/сағ3 сағ-?км  7 сағ-?км Ш: (55+65)*3+89=449(км) (55+65)*7+89=929(км) Ж: 3 сағаттан соң 449 км, 7 сағаттан соң 929 км қашықтықтарда болады. «Бірге! Жеңіске!» акциясы жалғасуда. Есеп3. Тапсырылуы керек-15 000 пәтер Тапсырды-198 пәтерлі 6 үй, 270 пәтерлі 5 үй. Қалды-? пәтер. Ш:1)198*6+270*5=2538(п) 2)15000-2538=12462(п)   немесе  15000-(198*6+270*5)=12462(п) Ж: Құрылысшылар әлі 12462 пәтер тапсыруы керек. Тапсырма: №4. Өзіндік жұмыс (3 қатарға бөліп беріледі) «Бірге! Жеңіске!» акциясы жалғасуда. №4.Теңдеу құр және шеш :а)360+(х:3)=440 ә)x:8+140=212 б) (x+25)*4=360 IY.Сергіту. Ойын: Қай топ шапшаң? Логикалық есептер. Понидың жоғарғы сыныпта оқитын Ермек деген досы бар.Егер Ермектің жасын білдіретін сандардың орнын ауыстырса, оның атасының жасы шығады. Оның атасы алпыстан асқан, бірақ жетпіске жетпеген қария. Атасы Ермектен неше жас үлкен?(Ермек  16 жаста, атасы 61,атасы  Ермектен 45 жас үлкен) «Бірге! Жеңіске!» акциясы жалғасуда.№5.708*62+304*95= 43896+28880=72 776 403*59-807*26=23777-20982=2795 9000-77952:28=9000-2784=6216 13995-27948:51=13995-548=13447 19*2040=38 760 29*7030=203 870 «Бірге! Жеңіске!» акциясы жалғасуда.№№7 Кез келген 2 таңбалы санды 101-ге көбейткеде сол сан 2 рет қайталанып жазылады.3-ші мысалда: Кез келген 2 таңбалы санды 1001-ге көбейткенде сол сан 2 рет қайталанып ортасына нөл түседі.Енді осы заңдылықтарға сүйеніп 2-ші мен 3-ші бағандарды орындаймыз. 87*11=957       92*11=1012    78*11=858 87*101=8787     92*101=9292       78*101=7878 87*1001=87087            92*1001=92092              78*1001=78078 V.Топпен жұмыс. VI. Сабақты қорыту.Есептер шығардық, теңдеу құрдық тапсырмалар орындадық. «Бірге! Жеңіске!» акциясына қатыстық.Не білдік? VII. Үйге тапсырма: 35-бет № 6 VIII. Бағалау.

6.02.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Сабақтың мақсаты: 1. Қозғалысқа берілген есептерді қайталауға есептер шығарту;.Жақындау жылдамдығы деген түсінікті қалыптастыру.2. Есепті өздігінен талдап шығара білуге дағдыландыру, математикалық ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; 3. Ұқыптылыққа,шапшаңдыққа тәрбиелеу; Типі: саяхат сабақ .Әдісі: сұрақ-жауап, әңгімелеу. Көрнекілігі:АКТ, сызбалар,математика 105сабақ.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру. Психологиялық дайындық. Күндей жадырап,Айдай арайлап,
Жұлдыздай жарқырап, Судай мөлдір таза көңілмен Бүгінгі сабағымызды бастайық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. Топқа бөлу.
ІІІ. Жаңа сабақ :Қайталау. Астанаға саяхат
Аялдама "Астана"Есеп1. Аялдама "Бәйтерек монументі" Есеп 2. "Қазақ елі монументі"Есеп 3. "Тәуелсіздік монументі" №5. Қалдықпен бөлуді орында:. 1т: 1876:52 = 36/4/ 3678:49 = 75/3/ 18469:28 = 659/17/ 21987:35 = 628/7/ "Қазақстан халқы бірлігінің монументі" №6.Салыстыр: (3846+1007)х25х 3846х25+1007х1000:4 8910:99+10791:99*(8910+10791):(100-1) 12006х7+24809х7*24809х3х2+24809 (48725-18007)х11*(10-1)х48725 967 280-96728*96728х9 "Президент резиденциясы " №7. Есепте: Өз бетімен орындау . 7м205мм*62= 446710 2кг328г*83= 193224 9см5мм*67 = 6365 9см25мм2 *67= 905*67=60635 120м84см:6 = 12084:6= 2014 399м275см2:25 = 3 990 075:25=159603 "Нұр -Астана мешіті" №8 .Өз бетімен орындау.. ІҮ.Сергіту. Ойын: " Қоянға көмектес" , Иә, жоқ ойыны Топпен жұмыс. Кім жүйрік? Пойыз 50 км/сағ жылдамдықпен 5 сағат жүрді. Пойыз қанша километр жол жүрді? Пойыз 55 км/сағ жылдамдықпен 4 сағат жүрді. Пойыз қанша километр жол жүрді? Жаяу жүргінші 5 км/сағ жылдамдықпен қозғала отырып, жолда 3 сағат болды. Жүргінші қанша километр жол жүрді? Машина 54 км/сағ жылдамдықпен 5 сағат жүрді. Машина қанша километр жол жүрді? Пойыз 200 километр қашықтықты 40 км/сағ жылдамдықпен жүрсе, қанша жолда болғаны? Саяхатшылар 30 км қашықтықты 3 сағат жүріп өтті. Олар қандай жылдамдықпен қозғалды? Егер жүк машинасы 204 км жолды 51 км/сағ жылдамдықпен жүрсе, ол неше сағат жолда болды? Қайық 24 км/сағ жылдамдықпен қозғала отырып, жолда 3 сағат болды. Қайық қанша километр жүзді? . 7м/с жылдамдықпен жүгірген спортшы 14 секундта неше метр жүгіріп өтеді? Ит 15м/с жылдамдықпен жүгіреді. 8 секундта неше метр қашықтықты жүгіріп өтеді. Автобус 68км/сағ жылдамдықпен 4 сағат жүрді. Осы уақытта қанша километр қашықтықты жүреді? Ү. Қорытынды. Бүгін сабақтан қандай нәтижеге жеттік.
ҮІ. Үйге тапсырма. 36 бет Есеп 4 Бағалау

7.02.17ж.Сабақтың тақырыбы: Үш таңбалы санға көбейту және бөлу Сабақтың  мақсаты:   Оқушыларға  үш таңбалы  санды  көбейту және  бөлуді  меңгерту.Тапсырмаларды орындау  арқылы  логикалық  ойлау қабілеттерін  арттыру.Шапшаңдыққа  топтық  есеп  шығару  арқылы  ұйымшылдыққа  тәрбиелеу.Түрі:   Аралас  сабақӘдіс –тәсілдері:  түсіндіру , сұрақ –жауап.Көрнекіліктері: плакат, ойындар,семантикалық карта,сәйкестендіру тесті Сабақтың  барысы :   I. Ұйымдастыру  кезеңі Психологиялық   дайындық:  Қызығушылығын  ояту: Математикалық диктант. "Білім шыңына шығу." II.  Өткенді   пысықтау « Күш  білімде» Ойын  « Кім жылдам ?» 1) Қашықтықты   табу  үшін  не  істейміз? 2) 40пен 8-дің көбейтіндісі нешеге тең ?-320 3) Уақытты  қалай  табамыз?4) Неше рет арттырса да өзгермейтін қандай сан ? 5) Жылдамдықты   қалай  табамыз?6) Көбейтудің қасиеттерін ата ? III. Жаңа сабақ: Үш таңбалы санға көбейту және бөлу 1-асу: №1.5*457 = 5*(400+50+7)=2000+250+35=2285 2-асу:№2.5*457=2285   2285:5=457 3-асу: №3.3720:465=8   8*465=3720 2552:319=8   8*319=2552    2944:736=4   4*736=2944 5562:927=6     6*927=5562 4-асу:№4 Қалдықпен  бөлуді орында 3781:465=8(қ 61)                  2698: 319=8(қ 146) 2987: 736=4 (қ 43)       5693:927=6 (қ131)  5-асу:Есеп5. Төленді – 9900 тг Бірдей баға – 6 үстел және 5 парта
Бір парта - ? тұрады Бір үстел - ? төленді
Шешуі: 99000 : (6+5) = 9000 тг (тұрады)
9000 •6 = 54000 тг ( үстел) 9000 • 5 = 45000 тг (парта )
Жауабы: 6 үстелге 54000 тг, 5 партаға 45000 тг төленді.
6-асу: Uжүрдек - 80км/сағ tжүк- 2сағ бұрын t – 3сағ кездескен Uжүк - ?км/сағ
Шешуі: 80км/сағ • 3сағ = 240 км
240км : (3сағ + 2сағ) = 48 км/сағ Жауабы: Жүк пойызының жылдамдығы 48 км/сағ
№7. 376376:56=6721    209*205=42845 8ц7кг*56=45192   18т:250кг=72 кг 37000*200 =7 400 000 47м54см*27=4754*27=128358 см №8 .88101+9870:35=88383 49469-14382:47=49163 51643-22320:36=51023 67431-2772:21=67299 452*16-3101=4131 IV. Шығармашылық  жұмыс  V.Семантикалық   карта Сәйкестендіру    тесті   ( 20+3)*2      472 (40+5)*2       350 236*2           135 (72-2)*5         46 VI.Сергіту. Ойын: "Қоянға көмектес",«Ғажайып   алаң » ойыны  1. 8-ге көбейткенде 32 шығатын санды тап 2. Қандай санды 4есе арттырғанда 28 шығатын санды тап ? 3. Тік төртбұрыштың периметрі неге тең ? 4. Қандай санды 3есе арттырса 900 шығады?5. Қандай санды 9-ға бөлгенде 4 шығатын санды ? 6. Қандай санды 4есе кеміткенде 6-шығатын санды тап ? ѴІІ . Үйге тапсырма № №8 /2,3/ ѴІІІ. Бағалау.Кері байланыс.

Математика

Уақыты: 13.02.2017ж

Үш таңбалы санға көбейту және бөлу алгоритмі. 62·546 және 33852:546

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер.

Жалпы мақсаттар

Оқыту  нәтижесі

Оқушыларға жаңа тақырыпты түсіндіру. Тақырыпқа байланысты берілген тапсырмаларды орындату. Математикалық сауаттылыққа тәрбиелеу. Білім,білік дағдыларын жетілдіру.

Мұғалімнің әрекеті Білім шыңына шығу. "Білім шыңына жеті үшін "алты асудан өту.

Оқушының әрекеті

Ынтымақтастық атмосферасы

Математика қызық қой, Есептерін сызып қой. Математика үйренсең: Озат бала боласың, Космосқа да ұшасың, Айға барып қонасың!.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Көбейту кестесін еске түсіру. Математикалық диктант. 1 асу: Қызығушылығын ояту.Ой шақыру. Топқа бөлу.Суреттер арқылыКім жылдам?

Оқушылар ауызша орындайды

Жаңа сабақ

Үкінің көмегімен жаңа сабақ тақырыбын шығару. Оқулықтағы тапсырмаларды топтарда бөліп орындату. Дәптермен жұмыс. 2 асу: №1.62-нің 546-ға көбейтіндісінің мәнін тап. 546*62=33852 №2.Көбейтуді бөлу арқылы тексеру. 33852:546=62 3асу: №3.Бөлуді орында және тексер. 1т:8096:352=23 2т:7552:236=32 3т:36423:639=57 Т:29172:748=39 №4.Қалдықпен бөлуді орында: 3184:352= 9 /қ16/ 7684:236=32/ қ132/ 36497:639=57 /қ74/ 29573:748=39/ қ401/ 4 асу: Есеп5. .Шешуі: 80*2=160км 160:4=40 160+40= 200 Ж:S= 200км Есеп 6. І-24000тг 80жейде ІІ-14400тг Әр күні-? жейде Ш: (24000+14400):80=480 Ж: І-күні 50ж 24000:480=50 14400:480=30 ІІ-күні 30ж 5 асу: №9.Есепте: 13915:23=615 3696:12=308 26880:32=840 706*319=22521 17238:34=507 7605:15=507 36540:87=420 82*405=33210 Қосымша тапсырмалар.

Сергіту сәті

Ой толғаныс

1т:(20+3)*20 472 (40+5)*30 350 2т:236*2 1350 (72-2)*5 460 3т:(78+2)*40 525 (90+15)*5 3200

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

№ 7. 40-бет

Оқушылар күнделіктеріне жазады

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма?
Өз көңіл күйлерін стикерге жазу.

Бағалау парақшасын толтырады

16.02.17ж.Тақырыбы: Қайталау.
Мақсаты: а)Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне; ақпараттық және коммуникативтік құзіреттілік тұрғысынан жетілуіне ықпал ету; ә)Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. б)Ұлттық сана сезімі оянған, рухани ойлау дәрежесі биік, еңбекқор, іскер, білімді және білімін пайдалана білетін, бүгінгіні түсінетін, кешегіні білетін, алдына мақсат қойып, оған жетер жол таба білетін ұрпақ тәрбиелеу. Сабақтың типі: Жарыс,саяхат сабақ Оқытудың әдістері: Сұрақ-жауап, деңгейлеп дамыта оқыту, ойын технологиясы элементтері. Оқытудың формасы: Топтық жұмыс Сабақтың көрнекілігі: Презентация-слайд дидактикалық материалдар Сабақтың барысы:І. Ұйымдастыру кезеңі .
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. Математикалық диктант. Топқа бөліну.
ІІІ. Жаңа сабақ : Қайталау. «Математика ұқыптылықты талап етеді» деген қағиданы есімізде сақтайық ! Оқушылар біздің бүгінгі сабағымыз ерекше болмақ. Себебі біз сыныбымызбен саяхатқа шығамыз. Біз сыныбымыздан бастап бірнеше аялдамалар арқылы нәтиже алаңына жетуіміз қажет. 
Мектеп . Нәтиже Саралау Сынақ Білім Сынып
1
.«Мектеп» аялдамасында өткен сабақты қорыту мақсатында сұрақтар беріледі. Үкімен бірлесе отырып есепті шығару арқылы бүгінгі саб-ң тақырыбын шығарамыз Қайталау . 2.«Сынып» аялдамасы: .1т: №1 . 2т: №2 3т:№3. 3.«Білім» аялдамасына келіп, «Күш- білімде» екендігін дәлелдейміз Есеп 5. «Сынақ» аялдамасы арқылы білім шыңына көтерілейік №6.Тексеру. «Саралау» аялдамасы №7. Тексеру.  IY. Сергіту сәті.Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек " . -Біз «Саралау» аялдамасынан да өтіп, нәтиже алаңына жеттік. №8. 30км 814м:71*5= 30814:71=434*5 2170 26км722м:62+35м= 431+35=466м №9. 898:225=3/223/ 912:456=2 3*225+223=898 2*456 = 912 №10. Ауызша есепте: 24*125 =24*(1000:8) =(24:8)*1000 =3*1000 =3000 72*125=72*(1000:8) =(72:8)*1000=9*1000 =9000 168*125=168*(1000:8) =(168:8)*1000=21*1000 =21 000 864*125=864*(1000:8)=(864:8)*1000 =108*1000=108 000 Логикалық тапсырмалар. Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма? Олай болса, 2030-дың барысымыз , Болашаққа бастайды әр ісіміз Егеменді елімізді көркейтетін, Білім шыңына шығу парызымыз 
Н.Ә.Назарбаев сөзімен қорытындылаймыз. Ү. Қорытынды. Математика 105 сабақтан есеп шығарту. Шығармашылық тапсырма
ҮІ. Үйге тапсырма. 43 бет Есеп 4 Бағалау Кері байланыс

17.02.17.ж.

4ә сынып

Математика

Бекжанова Б.С.

Сабақтың тақырыбы

Қайталау

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-слайд,

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне; ақпараттық және коммуникативтік құзіреттілік тұрғысынан жетілуіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ.

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу."Мыңдар класы","Ондықтар","Бірліктер"

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

1.Түсіндіре отырып шығару. 2.Бөлуді орында және оны тексер: Топпен. 1302:186 =7 1980:165 =12 1078:154=7 4292:148=29 1176:147=21 2852:124 =23 1358:194 =7 1793:163 =11 №3.Өз бетімен. Есеп4. №5. №7. №8. Топпен жұмыс. №9.16320-19936:32*7+876 =12835 10200-43268:58*6+909 =9617

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма? Олай болса, 2030-дың барысымыз , Болашаққа бастайды әр ісіміз Егеменді елімізді көркейтетін, Білім шыңына шығу парызымыз деп  
Н.Ә.Назарбаев сөзімен қорытындылаймыз.

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 46 бет Есеп 6

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырды..

Бағалау парақшасын толтырады

Сабақтың тақырыбы Үш таңбалы санға көбейту және бөлу алгоритмі. 748•634 және 474232:634
Сілтеме Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор
Сабақтың жабдығы суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер.
Жалпы мақсаттар
Оқыту нәтижесі Оқушыларға жаңа тақырыпты түсіндіру, Тақырыпқа байланысты берілген тапсырмаларды орындату. Математикалық сауаттылыққа тәрбиелеу. Білім,білік дағдыларын жетілдіру.
Мұғалімнің әрекеті Оқушының әрекеті
Бағалау парақшасымен таныстыру
Топқа бөлу Оқушыларға кесілген суреттер үлестіріледі. Қолдарына алған қиындыларды құрастырып,сол бойынша топқа бөлінеді. Суреттерді тақтаға іледі.
Ынтымақтастық атмосферасы Балалар, бір – біріңе қарап жымиыңдар, жайланып отырып, көздеріңді жұмыңдар. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.
Мен бақытты баламын,
Жан дүниемде күн нұрлы
Жылуым мол бойымда.
Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.
Үй тапсырмасын пысықтау:
Көбейту кестесін еске түсіру
6. Дүкенде екі күнде 80 жейде сатылды. Сатылған жейделерден бірінші күні 24000 теңге
ал екінші күні 14400 теңге түсті. Әр күні неше жейде сатылған?
1–күні – 24000 тг
80 жейде
2–күні – 14400 тг
Әр күні неше жейде сатылды?
1) (24000+14400) :80=480 (тг) – 1 жейденің бағасы
2) 24000:480=50 (ж.) – 1–күні
3) 14400:480=30 (ж.) – 2–күні
Ж: 8. Бөлменің ұзындығы 6 м, ені 4 м. Егер 1 м жерге 300 г сыр жұмсалатын болса, осы
бөлменің еденін сырлау үшін қанша сыр қажет?
Берілді: бөлме а=6 м в=4 м Жұмсалды – 1 м жерге 300 г сыр Қажет – неше кг сыр
(6×4)×300=24×300=7200 (г) – сыр 7200 г= 7кг 200 г
Ж. Оқушылар ауызша орындайды
Жаңа сабақ: 1. Үш таңбалы санға көбейту тәсілін талда және түсініп ал:
748 Екінші көбейткіш неше таңбалы сан? Неше толымсыз көбейтіндінің
х 634 мәнін табу керек? Әр толымсыз көбейтіндінің мәні қандай ретпен
2992 жазылған?
+ 2244 748-ді 4 бірлікке көбейтсек, онда....
4488 748 –ді 3 ондыққа көбейтсек, онда ...
474232 748-ді 6 жүздікке көбейтсек, онда...
2. а) 748 х 634 = 474232 екендігі белгілі. Көбейтуді бөлу амалымен тексер.
Сондай бөлінділерді жаз. ә) Мысалдың шығару жолын талда және түсініп ал:
Бірінші толымсыз бөлінгіш қай разрядтың бірлігін көрсетеді? Бөліндінің мәні неше таңбалы сан болуы керек? Неліктен?
Неше толымсыз бөлінгіш құруға болады? Әр толымсыз
бөлінгішті 634-ке қалай бөлдің? Бөлінді мәнінің байқау цифры қай толымсыз бөлінгішті бөлгенде өзгертуге тура келді?
Сергіту сәті: «Қолымда не бар?
Ойынның мақсаты: ұзын-қысқа, жуан-жіңішке , үлкен-кіші, оң-сол жайлы білімдерін бекіту. Түйсіну сезімдерін дамыту.
Ойынның құрал-жабдықтары: ұсақ тастар, жаңғақтар.
Ойынның мазмұны: Баланың қолына үлкендігі әртүрлі заттарды ұстату. Мысалы, үлкен және кіші тастар. Бала қолына қарамастан, сипап-сезу арқылы үлкен-кіші заттың оң және сол қолында екенін анықтайды. Қалған балалар оның жауабынын дұрыстығын тексереді. Жуан-жіңішке, ұзын-қысқа өлшемдері бойынша жұмыс осылайша жүргізіледі.
Ой толғаныс: 3. Көбейтуді орында және бөлу арқылы тексер:
639 х 356=227484
227484:356=639 баған түрінде орындау
548 х 237 496 х 318 935 х 327
4. Санды 256-ға қалдықпен бөлгенде шыққан нәтижелер бойынша бөлінгішті тап:
а) бөліндінің мәні 24, ал қалдық 137;
ә) бөліндінің мәні 348, ал қалдық 247;
б) бөліндінің мәні 20, ал қалдық 255;
в) бөліндінің мәні 486, ал қалдық 2.
256×24+137=6281 256×348+247=89335
256×20+255=5375 256×486+2=124418
Топтық жұмыс: 5. Есепті әр түрлі тәсілмен шығар.
Арасы 17 км екі ауылдан бір мезгілде екі шаңғышы бір-бірінен қарама-қарсы бағытта
шықты да, біраз уақыттан соң аялдады. Аялдаған кезде шаңғышылардың бір-бірінен
ара қашықтығы 110 км болды. Бірінші шаңғышының жылдамдығы 14 км/сағ, ал
екіншісінікі 17 км/сағ. Шаңғышылар аялдағанға дейін неше сағат жолда болды?
Бір-бірінен қарама-қарсы бағыт
Бастапқы қашықтық – 17 км
Кейінгі қашықтық – 110 км
1–шаңғышы жылд. – 14 км/сағ.
2–шаңғышы жылд. – 17 км/сағ.
Шаңғышылар аялдағанға дейін неше сағат жолда болды?
(110–17) : (14+17)=93:31=3 (сағ.)
Ж: 6. Шартын толықтырып алып, есепті шығар.
Әр сиырға 52 центнерден, ал әр жылқыға 48 центнерден, барлығы х ц шөп
Дайындалды. Шаруа қожалығында х сиыр бар. Жылқы нешеу?
8. 896 : 224 Ұқсастығы неде?
620 : 306 Айырмашылығы неде?
9. Ұзындығы 12 м, ені 8 м бөлменің еденіне төсеу үшін ауданы 4 дм неше плита керек?
Сабақты бекіту Бүгінгі сабақта біз не істедік? Саған қайсы тапсырма қиын болды?
Үй тапсырмасы Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау Оқушылар күнделіктеріне жазады
Бағалау Бүгінгі сабақ ұнады ма?
Өз көңіл күйлерін стикерге жазу. Бағалау парақшасын толтырады
Кері байланыс

15.02.17ж.Тақырыбы: Өзіндік жұмыс Сабақтың мақсаты: натурал сандардың нумерациясын меңгеру деңгейлерін, көп таңбалы сандарды көбейту және бөлудің жазбаша алгаритмін орындай алу, шамалардың бірліктерінің арасындағы қатынас туралы білімдерінің деңгейлерін тексеру; алған білімдерін есепті шығаруда қолдана білу; есепті теңдеу құру арқылы шығарту,санды көбейтіндіге көбейту және бөлуге есептер шығарту: Сабақтың түрі: бақылау. Әдісі: өздік, есептеу, салыстыру. Көрнекілігі: дәптер, қалам Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу. Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады. Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады. Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын, Жүрегіме басып ұстай қаламын. Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді, Болып кетер сонда дереу жан-жағым. -Міне, жүрегіміздегі осындай жылумен сабағымызды бастаймыз. Өзіндік жұмыс І нұсқа. 1. Өрнектердің мәнін тап. ( 235 000 + 745) – ( 30 000 + 5 000) = 235 745 – 35 000 = 200 745 (135 496 – 135 000) : 8 ∙ 4 = 248 2. Есептерді шығар. Дүкенге әрқайсысында 10кг-нан 50 жәшік қызанақ және 450кг қияр әкелінді. Дүкенге барлығы неше килограмм көкөніс әкелінді? Ш: 10 ∙ 50 + 450 = 950 Ж: барлығы 950 кг көкөніс әкелінді. 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 3см 5мм, ал ені 2см 8мм. Периметрін есепте. Р = (3см 5мм + 2см 8мм.) ∙ 2 =12 см 6 мм 4. Теңдеулерді шеш. 535 : Х = 5 400* Х = 1 000 + 600 Х = 535: 5 400* Х = 1 600 Х = 107 Х = 1 600 : 400 535 : 107 = 5 Х = 4 5 = 5 400* 4 = 1 600 5. Өрнекте. 6кг 425г = 6 425г 800см = 8м 16м 50см = 1650см 2 000кг = 2т ІІ нұсқа 1. Өрнектердің мәнін тап. (960 502 – 60 000) – 251 ∙ 2 = 900 502 – 502 = 900 000 (4 702 565 – 4 702 000) : 5 3 = 339 2. Есепті шығар. дүкенге 100 жәшік жүзім және 320кг алма әкелінді. Бір жәшіктегі жүзімнің массасы 15 килограмм. Дүкенге әкелінген жүзім мен алманың массасы қандай?Ш: 100 *15 + 320 = 1500 + 320 = 1 820 Ж: барлығы 1850 кг жүзім мен алма әкелінді. 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 4см 5мм, ал ені – 2см 3мм кем. Оның периметрін тап. Р = (4см 5мм + 2см 3мм)*2 = 13см 6мм 4. Теңдеулерді шеш. Х ∙ 10 – 9 000 = 60 У : 2 + 800 = 9 800 Х ∙ 10 = 9 000 + 60 У : 2 = 9 800 – 800 Х ∙ 10 = 9 060 У : 2 = 9 000 Х = 9 060 : 10 У = 9 000 2 Х = 906 У = 18 000 906 ∙ 10 = 9 060 18 000 : 2 + 800 = 9 800 9 060 = 9 060 9 800 = 9 800 5. Өрнекте. 6 сағ 42 мин = 402 мин 2 754кг = 2т 754кг 240м 50см = 24 050см 900см = 90дм

Бекіту. Дәптерлерін жинап алу.

1нұсқа.1. Өрнектердің мәнін тап. ( 235 000 + 745) – ( 30 000 + 5 000) = (135 496 – 135 000) : 8 ∙ 4 = 2. Есептерді шығар. Дүкенге әрқайсысында 10кг-нан 50 жәшік қызанақ және 450кг қияр әкелінді. Дүкенге барлығы неше килограмм көкөніс әкелінді? Ш: Ж: 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 3см 5мм, ал ені 2см 8мм. Периметрін есепте. Р = ? 4. Теңдеулерді шеш. 535 : Х = 5 400* Х = 1 000 + 600 5. Өрнекте. 6кг 425г = 800см = 16м 50см = 2 000кг = ІІ нұсқа 1. Өрнектердің мәнін тап. (960 502 – 60 000) – 251 ∙ 2 = (4 702 565 – 4 702 000) : 5 3 = 2. Есепті шығар. дүкенге 100 жәшік жүзім және 320кг алма әкелінді. Бір жәшіктегі жүзімнің массасы 15 килограмм. Дүкенге әкелінген жүзім мен алманың массасы қандай?Ш: Ж: . 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 4см 5мм, ал ені – 2см 3мм кем. Оның периметрін тап. Р = 4. Теңдеулерді шеш. Х ∙ 10 – 9 000 = 60 У : 2 + 800 = 9 800 5. Өрнекте. 6 сағ 42 мин = 2 754кг = 240м 50см = 900см =

1нұсқа.1. Өрнектердің мәнін тап. ( 235 000 + 745) – ( 30 000 + 5 000) = (135 496 – 135 000) : 8 ∙ 4 = 2. Есептерді шығар. Дүкенге әрқайсысында 10кг-нан 50 жәшік қызанақ және 450кг қияр әкелінді. Дүкенге барлығы неше килограмм көкөніс әкелінді? Ш: Ж: 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 3см 5мм, ал ені 2см 8мм. Периметрін есепте. Р = ? 4. Теңдеулерді шеш. 535 : Х = 5 400* Х = 1 000 + 600 5. Өрнекте. 6кг 425г = 800см = 16м 50см = 2 000кг = ІІ нұсқа 1. Өрнектердің мәнін тап. (960 502 – 60 000) – 251 ∙ 2 = (4 702 565 – 4 702 000) : 5 3 = 2. Есепті шығар. дүкенге 100 жәшік жүзім және 320кг алма әкелінді. Бір жәшіктегі жүзімнің массасы 15 килограмм. Дүкенге әкелінген жүзім мен алманың массасы қандай?Ш: Ж: . 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 4см 5мм, ал ені – 2см 3мм кем. Оның периметрін тап. Р = 4. Теңдеулерді шеш. Х ∙ 10 – 9 000 = 60 У : 2 + 800 = 9 800 5. Өрнекте. 6 сағ 42 мин = 2 754кг = 240м 50см = 900см =

1нұсқа.1. Өрнектердің мәнін тап. ( 235 000 + 745) – ( 30 000 + 5 000) = (135 496 – 135 000) : 8 ∙ 4 = 2. Есептерді шығар. Дүкенге әрқайсысында 10кг-нан 50 жәшік қызанақ және 450кг қияр әкелінді. Дүкенге барлығы неше килограмм көкөніс әкелінді? Ш: Ж: 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 3см 5мм, ал ені 2см 8мм. Периметрін есепте. Р = ? 4. Теңдеулерді шеш. 535 : Х = 5 400* Х = 1 000 + 600 5. Өрнекте. 6кг 425г = 800см = 16м 50см = 2 000кг = ІІ нұсқа 1. Өрнектердің мәнін тап. (960 502 – 60 000) – 251 ∙ 2 = (4 702 565 – 4 702 000) : 5 3 = 2. Есепті шығар. дүкенге 100 жәшік жүзім және 320кг алма әкелінді. Бір жәшіктегі жүзімнің массасы 15 килограмм. Дүкенге әкелінген жүзім мен алманың массасы қандай?Ш: Ж: . 3. Тіктөртбұрыштың ұзындығы 4см 5мм, ал ені – 2см 3мм кем. Оның периметрін тап. Р = 4. Теңдеулерді шеш. Х ∙ 10 – 9 000 = 60 У : 2 + 800 = 9 800 5. Өрнекте. 6 сағ 42 мин = 2 754кг = 240м 50см = 900см =

20.02.17ж.Тақырыбы: Бақылау жұмысы Сабақтың мақсаты: натурал сандардың нумерациясын меңгеру деңгейлерін, көп таңбалы сандарды көбейту және бөлудің жазбаша алгаритмін орындай алу, шамалардың бірліктерінің арасындағы қатынас туралы білімдерінің деңгейлерін тексеру; алған білімдерін есепті шығаруда қолдана білу; есепті теңдеу құру арқылы шығарту,санды көбейтіндіге көбейту және бөлуге есептер шығарту: Сабақтың түрі: бақылау. Әдісі: өздік, есептеу, салыстыру. Көрнекілігі: дәптер, қалам Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі. Сабаққа даярлық, амандасу, түгендеу. Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады. Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады. Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын, Жүрегіме басып ұстай қаламын. Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді, Болып кетер сонда дереу жан-жағым. -Міне, жүрегіміздегі осындай жылумен сабағымызды бастаймыз. ІІ. Бақылау жұмысы

.

Күні:21.02.2015

Пәні: математика

Тақырыбы

Үш таңбалы санға көбейту және бөлу алгоритмі. 438*309; 135342:438

Мақсаты

 

Үш таңбалы санға көбейту және бөлу алгоритмдері туралы түсінік беру;

Міндеттері:

1. Оқушыларға үш таңбалы санға жазбаша көбейту және бөлу жайында түсінік беру;.

2. Баған түрінде көбейту мен бұрыштап бөлу жағдайларын негіздеу. Ой - өрісін, өз бетінше тапсырма орындау қабілетін дамыту3. Адамгершілікке, достыққа тәрбиелеу.

Оқытуда қолданылған

әдіс-тәсілдер

Топтық, жұптық, СТО, АКТ, диалог, бағалау

Оқу нәтижесі:

 

Үш таңбалы сандарды көбейту және бөлу туралы меңгерді.

Сабақ бойынша мұғалімнің жазбалары:

  Мұғалімнің іс-әрекеті

Оқушылар іс-әрекеті

I.Ұйымдастыру

* Психологиялық дайындық

Өткенді пысықтау

 « Тездет, бірақ қателеспе!» ойыны
Үш қатардан 3 оқушы шығып тақтада орындайды. Математикалық диктант.
ІҮ. « Тез жауап бер» ойыны.
‹ А) Мына сандардағы әр цифр нені білдіреді? 306, 698, 540 Б) Әр сандағы 7 цифры нені білдіреді? 753, 78, 407, 777 В) Сандар қатарын жалғастыр:
III. Жаңа сабақ. Бүгін біз әдемі үй тұрғызамыз. Топпен. Шығару жолын түсіндіру

Түсіндіру,топпен жұмыс жүргізу;Мазмұнды есеп: ауызша талдау-Сұрақтарға жауап беру; Топпен жұмыс.

Есепті талдау:Тақтамен жұмыс

1. «Кім жылдам» ойыны Көбейтуді түсіндір

2 . «Дауыптап есепте» Бөлудің шығару жолын түсіндіру;№3.Көбейтуді орындау,бөлумен тексер.

4 .Ауызша.Кесте толтыру.

Топпен талдау. * Өз бетімен жұмыс

«Ойлан тап» ойыны

6. Мазмұнды есеп: №8 . Жұппен жұмыс

Топтық жұмыс. Таным қабілетін арттыру мақсатында шығармашылық тапсырма орындау.

«Ойыңды сарала» ойыны

Ой шақыру Өз бетімен жұмыс.Түсінгендерін тексеру:

Сергіту сәті Шығармашылық жұмыс.

-Логикалық тапсырмалар Жеке оқушымен жұмыс:

Ой толғанысы. Қорытынды. Бағалау.

Үйге тапсырма: Есеп 5 47бет Рефлексия

 Шаттық шеңберін жасайды.

Топқа бөлінеді.

Ауызша тапсырмалар орындайды.

Математикалық диктант орындалады. Жұппен жұмыс

Мұғалімнің нұсқауы

Оқушылардың түсіндірмесі

Математикалық есептер

Оқушы түсіндірмесі

Оқушылар №2 мысалдың барлығын кезектеп дауыстап, түсіндіріп шығару керек.Оқушылар пікірлерін ортаға салып, жаңа сабақты бір-біріне түсіндіреді.

Оқушыларға диалогтық оқыту арқылы топпен жұмыс жүргізеді.

 Топпен жұмыс жүргізіп, талқылайды.

Топпен орындау.Жұппен жұмыс

Амалдар мен есептерді дәптерге жазу.

Оқушылар сергиді.

Амалдарды бағандап орындау

Критерийлер бойынша топтық және өзін-өзі бағалау

Оқушылар  үй тапсырмасын күнделікке жазады.

Оқушылар сабақтың соңында  рефлексия жазады.

.

22.02.17ж.

4ә сынып

Математика

Бекжанова Б.С.

Сабақ-ң тақ:

Қайталау

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жаб.

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-с

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ.

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

"Мектеп"аялдамасы: Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

"Сынып "аялдамасы. №1. "Білім"аялдамасы:№2. 149326:394=379 307360:452=680 175040:547=320 679070:763=890 3.Қалдықпен бөлу. 140256:394=355 (386) 307749:453=679 (162) 175462:547=320 (422) 678345:763=889 (38) Сынақ"аялдамасы:Есеп4. 1 кітап – 500 г 60 кг қағаздан неше кітап жасалады? 60 к г= 60 000 г 60 000:500=120 (к.) Ж: 60 кг қағаздан 120 кітап жасалады. 1 кг–нан – 20 дәптер 5 кг–нан неше дәптер жасалады? 20×5=100 (д) – жасалады Ж: 5 кг–нан 100 дәптер жасалады. "Саралау"аялдамасы:№5. 1 ц–ден – 2000 дәптер 1 дәптерге неше қағаз керек? 300 кг–нан неше дәптер жасалады? 1 ц=100 кг=100 000 г 100 000:2000=50 (г) – бір дәптерге керек 300 кг=300 000 г 300 000:50=6000 (д.) Ж: 1 дәптерге 50 грамм қағаз керек, 300 кг–нан 6000 дәптер жасалады. 1 ц–ден – 2000 дәптер 350 г–нан неше дәптер жасалады?1 ц=100 кг=100 000 г 100 000:2000=50 (г) – бір дәптерге керек 350:50=7 (д.) Ж: 350 граммнан 7 дәптер жасалады "Нәтиже"аялдамасы:1т:№6. 2 м матадан – 1 көйлек46 м–ден неше көйлек тігуге болады? 46:2=23 (к.) Ж: 46 метрден 23 көйлек тігуге болады. 2т:№7. 3т:№8. Қорапша жасау үшін: а=30 см в=20 см 30×20=600 (см) – ауданы640 см > 600 см Ж: ауданы 640 см болатын тақтай жарайды. Топпен жұмыс. №9

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 49 бет Есеп 8

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырды..

Бағалау парақшасын толтырады

22.02.17ж.

4ә сынып

Математика

Бекжанова Б.С.

Сабақ-ң тақ:

Қайталау

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жаб.

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-с

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ.

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

"Мектеп"аялдамасы: Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

"Сынып "аялдамасы. №1. "Білім"аялдамасы:№2. 149326:394=379 307360:452=680 175040:547=320 679070:763=890 3.Қалдықпен бөлу. 140256:394=355 (386) 307749:453=679 (162) 175462:547=320 (422) 678345:763=889 (38) Сынақ"аялдамасы:Есеп4. 1 кітап – 500 г 60 кг қағаздан неше кітап жасалады? 60 к г= 60 000 г 60 000:500=120 (к.) Ж: 60 кг қағаздан 120 кітап жасалады. 1 кг–нан – 20 дәптер 5 кг–нан неше дәптер жасалады? 20×5=100 (д) – жасалады Ж: 5 кг–нан 100 дәптер жасалады. "Саралау"аялдамасы:№5. 1 ц–ден – 2000 дәптер 1 дәптерге неше қағаз керек? 300 кг–нан неше дәптер жасалады? 1 ц=100 кг=100 000 г 100 000:2000=50 (г) – бір дәптерге керек 300 кг=300 000 г 300 000:50=6000 (д.) Ж: 1 дәптерге 50 грамм қағаз керек, 300 кг–нан 6000 дәптер жасалады. 1 ц–ден – 2000 дәптер 350 г–нан неше дәптер жасалады?1 ц=100 кг=100 000 г 100 000:2000=50 (г) – бір дәптерге керек 350:50=7 (д.) Ж: 350 граммнан 7 дәптер жасалады "Нәтиже"аялдамасы:1т:№6. 2 м матадан – 1 көйлек46 м–ден неше көйлек тігуге болады? 46:2=23 (к.) Ж: 46 метрден 23 көйлек тігуге болады. 2т:№7. 3т:№8. Қорапша жасау үшін: а=30 см в=20 см 30×20=600 (см) – ауданы640 см > 600 см Ж: ауданы 640 см болатын тақтай жарайды. Топпен жұмыс. №9

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 49 бет Есеп 8

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырды..

Бағалау парақшасын толтырады

23.02.17ж.

4ә сынып

Математика

Бекжанова Б.С.

Сабақ-ң тақ:

Қайталау

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жаб.

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-с

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ.

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

Үй тұрғызу ойынын ойнау арқылы есептер шығарамыз. Сәулетші тапсырмасы: №1. 1042*393 =409 506 2009*386= 775 474 203*254=515 620 2307*254 =585 978 Экономист: №2. 936 624:312=3002 820 615:205 =4003 253 380:246 =1030 718760:238 =3020 Құрылысшы:№4.33681:96 = 350/қ.81/ 240734:34=7080/қ.14/ 1162:165= 17/қ.57/ 87399:215= 406/қ.109/ Шатыр салушы:Есеп5. 1кг түбіт 3шәлі ,5кеудеше 20кг түбіт -?шәліге қарағанда неше кеудеше артық тоқылды Ш:20*5-20*3 100-60=40 Ж:40 кеудеше артық Шатыр салушы: 1т: Есеп7. а =8см, бұл енінен асм артық в=8-х Р=(8-х+8)*2 2т:Есеп 8. 3т: Есеп 9.

Сергіту сәті

Сылақшы:Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқушылар күнделіктеріне жазады 50 бет Есеп 6 Т-35кг-75қап Ақ -1/5-і,қалғаны қара Қара -? кг Ш:1)75*35 =2625(кг)бәрі 2)2625:5 =525(кг) ақ 3)2625-525 =2100(кг)қалғаны

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырды..

Бағалау парақшасын толтырады

25.02.17ж.Сабақтың тақырыбы: Қайталау

Сабақтың мақсаты: Білімділік Оқушыларға санды үш таңбалы санға көбейту мен бөлу жолдары жайлы алған білімдерін тиянақтау.м Жазбаша көбейту мен бөлу‚ яғни баған түріндегі көбейту мен бөлу дағдыларын жетілдіру. Дамытушылық: Есепті шығару және түрлендіру, ауызша және жазбаша есептеудағдыларын дамыту.Тәрбиелік: Балаларды білімділікке, адамгершілікке, жолдастық қарым-қатынасқатәрбиелеу.Сабақтың типі: Білімді тиянақтау сабағы. Сабақтың түрі: Аралас сабақ.Әдіс-тәсілдері: Түсіндіру, сұрақ-жауап, көрнекілік көрсету арқылы түсіндіру,жарыс.Көрнекілік: Интер тақта, топшамалар Сабақтың барысы: Ұйымдастыру кезеңі: Үй тапсырмасын тексеру: Математикалық диктант Жаңа сабақ:Қайталау №1.Бөлуді орында және тексер: 2176:32 7872:123 123728:703 30100:430 14112:28 71400:204 17150:175 43722:347 №2. 7452:а, а=1, 9, 3, 6, 4, 7452 7452:1=7452 7452:9=828 7452:3=2484 7452:6=1242 7452:4=1863 7452:7452=1 №3. Қалдықпен бөлу. 97:9 982:26 1733:4 567:6 312:19 4183:53 Есеп 4. Есептерді шығар. Барлығы – 265 см Бөлінді – әрқайсысы 25 см бөліктерге Алынды – ? бөлік Артылды – ? см сымтемір 265:25=10 (қалд.15) Ж: 10 бөлік сым алынды, 15 см сым артылып қалды Есеп 5.. Есепті шығар.Алынды – 1 л сүттен 300 г сары ірімшік Әр сиырдан – 12 л сүт 10 сиыр сүтінен – ? кг сары ірімшік 1) 12×10=120 (л) – барлық сүт 2) 120×300=36000 (г) – сары ірімшік 36 000 г =36 кг Ж: 10 сиыр сүтінен 36 кг сары ірімшік алынады. Есеп 6.. а) 1 кірпіш – 4 кг 3 т неше кірпіш болады? 3 т=3000 кг 3000:4=750 (к.) Ж: 3 т 750 кірпіш болады ә) 40 дән – 5 г 100 г неше дән болады? 100:5 × 40=960 (дән) Ж: 100 грамм 960 дәннің массасы Есеп 7.. Берілді: алаң а=125 м S=105000 м В – ? м, Р – ? м в=105000:125=840 (м) – ені Р=(а+в)×2=(840+125)×2=1930 (м) №8. Жұппен орындау.

Сабақты қорыту: Біз не білдік? Талқылау.

Оқушы білімі мен белсенділігін бағалау.

Үйге тапсырма: № 9. шығ. тапсырма.

24.02.17ж.

4ә сынып

Математика

Бекжанова Б.С.

Сабақ-ң тақ:

Есептер шығару

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жаб.

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-с

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ.

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тап

Ауызша есептеу: Математикалық диктант.

Жаңа сабақ:

Қайталау

Үй тұрғызу ойынын ойнау арқылы есептер шығарамыз. Сәулетші тапсырмасы: Есеп 1 а)Алма - 280тг,бұл картоптың бағасынан 4есе қымбат Картоп-? Шешуі: 280:4 =70(тг) Жауабы: картоп 70 тенге тұрады а)К-70тг, бұл алманың бағасынан 4есе арзан Алма -?тг Шешуі:.70*4=280(тг) Жауабы: Алма 280тг; ә)А-280тг,бұл картоптың бағасынан 210 тг қымбат К-? Шешуі: 280-210=70 Жауабы:картоп 70 теңге тұрады. ә) К-70тг,бұл алманың бағасынан 210 тг арзан А-? Шешуі: 70+210= 280(тг) Жауабы: Алма 280 теңге тұрады. Экономист: Есеп 2. Топпен орындау. Құрылысшы: Есеп 3. Есептер шығару 5 м шыт – 500 тг 1 м жібек – ? тг, одан 200 тг қымбат 6 жібек – ? тг тұрады. Шешуі:500+200=700 (тг) - 1 м жібек баға 700×6=4200 (тг) Ж:6м жібек 4200теңге Шатыр салушы: Есеп4. 5 жәшік печенье – 20 кг Кәмпиттің 1 жәшігі – ? кг, одан 3 есе артық 6 жәшік кәмпит – ? кг Шешуі:20:5×3=12 (кг) – кәмпиттің 1 жәшігі 12×6=60 (кг) – 6 жәшік кәмпит Ж:6 жәшік 60 килограмм тартады. Әрлеуші:: Есеп5. 1–тік төртбұрыш: а=18 см, в=15 см 2 –тік төртбұрыш а=27 см, в – ? см S= бірдей. Шешуі: 18×15:27=10 (см) – екінші тік төртбұрыштың ені Ж: екінші тік төртбұрыштың ені 10 сантиметр №7.. Өрнек құр және шығар.Өз бетімен шығару. №8. 1т: (6кг130г+8кг800г)*3 = 44790 2т:(2ц98кг+5ц35кг):7= 833:7=119 3т:(6км82м+35км92м):7 =41174:7 =5882 Т:(5м72см+4м8см)*6=980*6 =5880 №9. 431*27=11 637 430*27=11 610

Сергіту сәті

Сылақшы:Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? - Аз да болса білімімізді дамытуға серпіліс жасалды ма?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқушылар күнделіктеріне жазады 53 бет Есеп 6

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырды..

Бағалау парақшасын толтырады

27.02.17.ж.

4ә сынып

Математика

Сабақтың тақырыбы

Есептер шығару

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-слайд,

Жалпы мақсаттар

Оқушылардың «Үш таңбалы санға көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша алған білімдерін қайталау арқылы, терең меңгеруіне; ақпараттық және коммуникативтік құзіреттілік тұрғысынан жетілуіне ықпал ету; Оқушылардың тақырып бойынша жаттығуларды орындау шеберлігін, машығын, әдет, дағды, іскерлігін жетілдіру; біліктіліктерін дамыту. Саяхат сабақ. "Білім еліне саяхат"

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда Топқа бөлу."Мыңдар ","Ондықтар","Бірліктер"

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

"Мектеп"аялдамасы: Есеп1,2. Ауызша. "Білгірлер"аялдамасы:Есеп 3. Оң жақта – 6 қатар, 24 орындыққа кем Сол жақта – 8 қатар Барлығы – ? орындық 24 : (8–6)=12 (ор.) – әр қатар (6+8)×12=168 (ор.) – бәрі 24 : (8–6)=12 (ор.) – әр қатар (6+8)×12=168 (ор) Ж: Барлығы 168 орындық қойылған "Тапқырлар": Есеп4. 7 ыдыста – 21 кг тосап 9 ыдыста – ? кг тосап болады 9×(21:7)=27 (кг) Ж: 9 ыдыста 27 кг тосап болады "Шешендер":1т: Есеп 5. Кесте бойынша есеп құрастыр. 2Т:Есеп 6. 3т: №7.Теңдеу құр және оны шеш: "Мергендер":№8.Өз бетімен орындау.

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек " Жұппен жұмыс.

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па?

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 57 бет №9

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырады..

Бағалау парақшасын толтырады

28.02.17.ж.

4ә сынып

Математика

Сабақтың тақырыбы

Есептер шығару

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-слайд,

Жалпы мақсаттар

Оқушыларға шамалардың арасындағы тәуелділікке байланысты есептер туралы түсінік беру. Жазбаша көбейту мен бөлу‚ яғни баған түріндегі көбейту мен бөлу дағдыларын жетілдіру. Есепті шығару және түрлендіру, ауызша және жазбаша есептеудағдыларын дамыту.Балаларды білімділікке, адамгершілікке, жолдастық қарым-қатынасқатәрбиелеу.Білім шыңына шығу

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

1- асу:№1.Кестені салыстыр. 2-асу: №2. Кестенің бағандарын салыстыру. 3-асу: Есеп 3. 4орам - 560тг 12орам-?тг Ш:560:4*12 = 140*12 =1680(тг) Ж:12орам 1680теңге тұрады. 4-асу:Есеп 4. 1к-1140т Екі күнде -74вагон 2к-1080т Әр күні -?вагон Ш: 1)(1140+1080):74= 2220:74=30(т)-бір в. 2) 1140:30=38(в)1күні 3)1080:30=36(в)-2 күні 5-асу: 1т: №5 2т: №6. 3т: №7. №8 (1456+1512):28 =106 1456:28+1512 = 1564 (9483+435):87=114 94=83:87+435:87= 114 2403х3+2497*8 = 2405*8+2495*8 (1308+1602)*5 = *5+1602*5 (1308+1602) х5 = 14550 1309х5+1602х5 =14555 Шығармашылық тапсырма

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

6-асу: Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? -

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 59 бет /9

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырады..

Бағалау парақшасын толтырады

1.03.17.ж.

4ә сынып

Математика

Сабақтың тақырыбы

Есептер шығару

Сілтеме

Математика оқулығының әдістемесі,ғаламтор

Сабақтың жабдығы

суретті кестелер, қосымша тапсырмалар жазылған үлестірмелер, презентация-слайд,

Жалпы мақсаттар

Оқушыларға шамалардың арасындағы тәуелділікке байланысты есептер туралы түсінік беру.Есепті теңдеу құру арөылы шығаруды үйрету; Білім шыңына шығу

Оқушының әрекеті

Бағалау парақшасымен таныстыру

Психологиялық дайындық

. Менің айтқанымды іштеріңнен қайталаңдар.Мен бақытты баламын,Жан дүниемде күн нұрлы Жылуым мол бойымда. Топқа бөлу.

Оқушылар бір-біріне жақсы тілек тілеп, сыныпта жақсы ахуал қалыптастырады.

Үй тапсырмасын пысықтау

Ауызша есептеу: Математикалық диктант. 234 002 ; 142 023 147, 1 236 569, 2 578 009, 321 698, 789 456, 452 135, 691 412.

Жаңа сабақ:

Қайталау

1- асу:№1. Ш:1200:2 =600(тг)-жарты кг; 1кг=1000г, 200г =? 1200:(1000:200) =1200:5=240(тг) -200г май 2-асу: №2. 18*5 =90(бет) 3-асу: 1топ:Есеп 3. 1706 -х =1009 х=1706-1009 х= 697 1706-697= 1009 4-асу: 2 топ:Есеп 4.548-х =399 х=458-399 х= 150 548-150=399 5-асу: 3топ:Есеп 5. 8*5+х =63 40+х=63 х=63-40 х=23 8*5+23=63 Есеп 6.(4+х)*2=18 4+х=18:2 4+х=9 х=9-4 х=5 №9. (1502-309)*48=1193*48=57 264 386*84-9603= 32 424-9603=22 821 5356:52*428=103*428=44 084 600:(112-87) =600:25=24 4930:34+852= 145+852=997 7332:39*840=188*840=157920 62000-705*35=62000-24675= 1025+3159:27= = Шығармашылық тапсырма

Сергіту сәті

Ойын: Қай топ шапшаң? " Қоянға көмек "

Ой толғаныс

Логикалық есептер

Сабақты бекіту

6-асу: Бүгінгі сабақта біз не істедік? Біз бүгін білімімізді көрсете алдық па? -

Саған қайсы тапсырма қиын болды?

Үй тапсырмасы

Оқулықта берілген тапсырмаларды орындау

Оқушылар күнделіктеріне жазады 59 бет /9

 Бағалау

Бүгінгі сабақ ұнады ма? Өз көңіл күйлерін алма стикеріне жазып, алма ағашына жапсырады..

Бағалау парақшасын толтырады

Автор
Дата добавления 28.02.2017
Раздел Начальная
Подраздел Конспект урока
Просмотров971
Номер материала 3169
Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.